PMS:n arvoitus ratkesi

PMS on iso ongelma monille naisille. Nyt on saatu selville, mistä kuukautiskierron loppuvaiheen piinalliset oireet johtuvat.

PMS

Mielialanvaihtelut, agressiivisuus ja lyhyt pinna ovat vain muutamia niistä psyykkisistä oreista, jotka yhdistetään kuukautisia edeltäviin oireisiin eli premenstruaalioireyhtymään (PMS). Ja PMS:stä kärsii 80 prosenttia naisista.

Nyt on vihdoin löydetty selitys epämiellyttäviin oireisiin, joihin psyykkisten oireiden lisäksi kuuluu muun muasssa alavatsan kouristuksia ja turvotusta.

PMS on tulehdustila

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet yhteyden yhden biomarkkerityypin ja vaikeiden PMS-oireiden välillä.

Tutkimus käsitti 2 939 naista, ja siinä löydettiin selkeä yhteys PMS:n ja hs-CRP-proteiinin eli herkän C-reaktiivisen proteiinin esiintymisen välillä.

Proteiini on veressä esiintyvä tulehdusmerkkiaine, joka puhekielessä tunnetaan "serppinä". Sekin on tiedetty pitkään, että tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini, tehoavat kuukautiskipuihin hyvin.

Proteiini voi pahentaa PMS:ää

Näyttääkin siltä, että mitä enemmän tätä proteiinia naisen elimistössä on, sitä pahempi tulehdus hänellä on ja sitä vaikeampia PMS-oireita hän kokee.

Proteiini on tutkimuksissa yhdistetty seuraaviin oireisiin:

  • Mielialanvaihtelut

  • Mahakouristukset

  • Selkäkivut

  • Turvotus, ruokahalun lisääntyminen ja painonnousu

  • Rintojen arkuus

PMS muistuttaa sydänkohtausta

Mahdollisuudet kehittää hoitoja PMS-oireisiin paranevat sitä mukaa, mitä enemmän oireyhtymän taustalla olevista biologisista tekijöistä tiedetään.

Ja paremmille hoidoille onkin kysyntää. Aiemmin tänä vuonna professori John Guillebaud totesi Quartz-uutispalvelulle:

– Kuukautiskivut voivat olla yhtä pahoja kuin sydänkohtaus.