Anh Nguyen / Unsplash
PMS

PMS: Joka 12. nainen harkitsee itsemurhaa

Jopa 8 prosenttia kaikista hedelmällisessä iässä olevista naisista saa joka kuukausi niin ankaria PMS-oireita, että ne herättävät itsemurha-ajatuksia ja ahdistuskohtauksia.

Lähes kaikki naiset kokevat epämiellyttäviä oireita ennen kuukautisia. Niitä ilmenee tavallisesti 1–2 viikon ajan ennen kuukautisten alkamista. Useimmilla ne ovat kuitenkin kohtalaisen siedettäviä.

Joillakuilla oireet ovat niin hankalia, että ne vaikuttavat elämänlaatuun yhtä paljon kuin masennus, ja pienellä osalla naisia – alle 8 prosentilla – ne voivat olla hengenvaarallisia.

Lähes joka 12. naisella ärtyisyys, voimakkaat mielialanvaihtelut, aggressiivisuus, raivo- ja paniikkikohtaukset ja jopa itsemurha-ajatukset kuuluvat elämään kerran kuussa vuosikausien ajan.

Näin todetaan Kalifornian yliopiston Los Angelesin toimipisteessä tehdyssä tutkimuksessa.

Hormonit aiheuttavat masennusta

Premenstruaalisyndrooma eli PMS on tuttu jollain tasolla jopa 85 prosentille hedelmällisessä iässä olevista naisista, arvioi Yhdysvaltojen synnytyslääkäreiden ja gynekologien yhdistys ACOG.

Syndrooman aiheuttavat hormonaaliset muutokset, joita tapahtuu kuukautiskierron aikana elimistössä. Fyysiset ja psyykkiset oireet ovat useimmilla naisilla pahimmillaan kahtena kuukautisvuodon alkua edeltävänä päivänä.

PMS:n oireita voivat pahentaa tupakointi, alkoholi, unen puute, vitamiinien puute, suolainen ruoka ja olemassa olevat psyykkiset ongelmat, kuten masennus. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto taas voivat lievittää oireita.

Tyypilliset PMS:n oireet muistuttavat masennuksen oireita. Niihin kuuluvat muun muassa

  • Mielialanvaihteluiden lisääntyminen

  • Jatkuva ärtyisyys

  • Unihäiriöt

  • Aggressiivisuus muita kohtaan

  • Masennus

  • Ahdistus ja voimattomuuden tunne

  • Keskittymiskyvyn puute

Näiden lisäksi voi esiintyä monenlaisia fyysisiä oireita, aknesta painonnousuun, syömishäiriöihin, päänsärkyyn ja rintakipuihin.

Vaikea PMS voi vaatia mielialalääkitystä

E-pillerien on todettu pitävän useimmat PMS-oireet poissa, mutta erittäin vaikeasta PMS:stä kärsiville niistä ei välttämättä ole apua.

Tehokkailla masennuslääkkeillä, kuten selektiivisillä serotoniinin takaisinoton estäjillä eli SSRI-valmisteilla on PMS:ään hyödyllinen vaikutus, ja niitä määrätään vaikeisiin PMS-oireisiin muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Tanskassa, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa.

Kokonaan PMS-oireista pääsee eroon vasta, kun niitä aiheuttavat toistuvat hormonimyrskyt loppuvat vaihdevuosi-iässä.