Pitääkö paikkansa, että kylkipisto johtuu pernasta?

Pernalla saattaa olla osuutensa pistävään kipuun, jota esiintyy useimmilla ihmisistä ajoittain. Mistään pernan nikottelusta kuitenkaan ole kyse.

Kylkipisto kipu

Kylkipisto on tuskallinen kokemus, mutta ehkä pientä lohtua antaa se, että kivut ovat vaarattomia.

Kylkipistoksen syytä ja syntytapaa ei tarkasti tiedetä, mutta ainakin yhden teorian mukaan pernalla on osuutta asiaan. Mistään pernan nikottelusta kivussa ei kuitenkaan ole kyse, vaikka niinkin on esitetty.

Pernan liikakuormitus aiheuttaa kylkipiston

Perna on noin kymmenensenttinen elin maksan vasemmalla puolella. Se poistaa verenkierrosta vanhentuneita punasoluja.

Punasolut kuljettavat happea keuhkoista muualle elimistöön. Kova urheilu kasvattaa elimistön hapen tarvetta, jolloin punasoluja tarvitaan tavallista enemmän.

Kylkipisto selitetään kolmella lailla

Lääketieteellä ei ole ollut tarkkaa käsitystä siitä, mistä kylkipisto johtuu. Siitä on nyt esitetty kolme teoriaa.

Sidestik

Elimistön raskas fyysinen kuormitus saa pernan puskemaan varastoimiaan vanhoja punasoluja takaisin verenkiertoon. Tällöin pernan oma verensaanti heikkenee, mikä voi aiheuttaa kipuja.

1

Jos kunto ei ole riittävän hyvä, hengästynyt urheilija voi puuskuttaa niin raskaasti, että keuhkot ärsyttävät pallealihasta. Seurauksena voi olla lihas- kramppi, joka aiheuttaa pistosmaisen kivun.

2

Varsinkin juoksussa mahalaukku hölskyy ylös alas vatsaontelossa. Yhden teorian mukaan kylkipistos syntyy, kun mahalaukun liikkuminen ärsyttää mahalaukkua ympäröiviä sidekudoksia.

3
© Shutterstock

Kylkipisto johtuu punasolujen palautuksesta vereen

Kun fyysinen rasitus on kova tai kun esimerkiksi sukeltaja pidättää hengitystään, pernaan varastoituneet 200– 250 millilitraa vanhoja punasoluja palaavat uudestaan verenkiertoon.

Asiaa tutkittiin 2005 Splitin yliopistossa Kroatiassa.

Kylkipisto on outo vaiva

Tutkimuksessa ilmeni, että sukelluksen aikana punaisten verisolujen määrä verenkierrossa kasvoi viisi prosenttia. Niillä koehenkilöillä, joilta oli poistettu perna, punasolujen määrä ei kuitenkaan kasvanut.

Punasolujen lisääntymisen yhteys kipuun on epäselvä. Pernassa ei nimittäin ole lihaskudosta, joka voisi ylirasittua ja aiheuttaa kipua. Jotkut tutkijat arvelevat, että kipu syntyy, kun punasoluja ulos pumppaavan pernan oma verenkierto heikkenee.

Pernateoria voi kuitenkin selittää vain vasemmassa kyljessä esiintyvän pistoksen.

Lue lisää: Mistä aivastus johtuu?