Shutterstock

Pitääkö kielikin harjata?

Muutama vuosi sitten kauppojen hammasharjaosastoille ilmestyi kieliharjoja. Pitääkö kielikin harjata?

Bakteerikerros ei synny ainoastaan hampaiden pinnalle. Suussa on noin 50–100 miljardia bakteeria, joista suurin osa viihtyy kielellä.

Kun kerrostumat ovat kiinni kielessä, ne eivät irtoa vain vedellä huuhtomalla, vaan ne pitää harjata pois. Analyysien mukaan joka toinen puhdistaa hampaiden lisäksi myös kielensä, mutta tehostaako se suuhygieniaa?

Tutkimuksessa 30 koehenkilöä jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä harjasi kielensä, toinen ei.

Kokeen aikana tutkijat arvioivat kielen kerrostumien astetta ja ottivat näytteitä sekä kielen peitteestä että hampaiden plakista. Analyyseissä selvisi, että kielen puhdistaminen pienensi kielen bakteerien määrää mutta ei heti näyttänyt vaikuttavan hammasplakin muodostumiseen.

Ehkäisee reikiä ja pahanhajuista hengitystä

Toinen tutkimus, jossa oli mukana 60 iältään 20–55-vuotiasta miestä, osoitti, että kielen puhdistus todennäköisesti ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Streptococcus mutans -bakteeri on suurin uhka hampaille, ja tutkijat havaitsivat, että kielen harjaaminen kerran päivässä pienensi S. mutans -bakteerien määrää syljessä merkitsevästi.

Kielen bakteeripeite on myös pääsyy pahanhajuiseen hengitykseen. Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen harjaus voi lieventää hajua.