Pissan pidättäminen on NÄIN vaarallista

Virtsatietulehduksia, virtsankarkailua ja pahimmassa tapauksessa virtsarakon repeämä. Rakon tyhjentämisen viivyttäminen viime hetkeen on kerta kaikkiaan huono ajatus, sillä rakko rankaisee, jos pissa ei pääse ajallaan ulos.

Pissa – opi olemaan pidättelemättä
© Shutterstock

Muista käytä pissalla monta kertaa päivässä!

Näin kuuluu neuvo kaikille naisille ja miehille, jotka pidättävät hätäänsä viimeiseen asti, eivätkä mene ajoissa vessaan.

Virtsarakko ei kestä, jos pissaa pidätetään pitkään. Jos pidättää oikein kauan, seurauksena voi olla jopa verenmyrkytys ja munuaisvaurio.

Jos pidätät pissaa joka päivä niin pitkään, että rakko on usein aivan täynnä, sinun kannattaa lukea tämä juttu:

Seisova pissa aiheuttaa virtsatietulehduksia

Bakteerit lisääntyvät paikoillaan seisovassa pissassa. Siksi ei ole kovin hyvä idea pidättää epäluonnollisen kauan. Pissa myös puhdistaa, sillä se huuhtoo bakteereja pois virtsaputkesta joka kerta, kun pissaat.

Virtsarakkotulehdus on yleisin virtsatietulehdus. Se johtuu useimmiten suolistosta peräisin olevista kolibakteereista, jotka ovat ajautuneet virtsaputkeen.

Virtsatietulehdus voi kehittyä myös munuaisaltaan tulehdukseksi, joka 10 prosentissa tapahtuksessa johtaa verenmyrkytykseen.

Seurapiirirakko tiputtelee koko ajan

Jos olet jo pitkän aikaa pidättänyt pissaa liian kauan, rakkosi on laajentunut ja löystynyt. Siitä voi kehittyä ylivuotoinkontinenssi (ischuria paradoxa).

Jos niin käy, sinulla on alituinen pissahätä, mutta kun menet vessaan, rakkosi tyhjenee vain tipoittain. Tiputtelet tahtomattasi pissaa koko ajan, koska rakkosi luulee, että pissan pitää päästä ulos.

Jännittynyt rakko voi johtaa munuaisvaivoihin

Jos rakko on halkeamaisillaan, munuaisten pitää tehdä täysillä töitä, jotta ne saavat lähetettyä sinne puhdistamaansa pissaa.

Tällöin munuaiset joutuvat koville, ja niihin kohdistuva rasitus jatkuu senkin jälkeen, kun olet käynyt tyhjentämässä rakkosi. Pahimmillaan tästä voi seurata munuaisvaurioita.

Jos munuaiset vaurioituvat, niiden voidaan antaa levätä ja toipua dialyysin avulla. Dialyysissa veri kierrätetään puhdistuskoneen kautta takaisin elimistöön. Toinen keino on ruiskuttaa puhdistusainetta suoraan vatsaonteloon.

Virtsarakon repeämä täyttää vatsan virtsalla

Pahimmassa tapauksessa liiallinen pissan pidättäminen voi johtaa siihen, että virtsarakko repeää. Niin tapahtuu äärimmäisen harvoin, ja silloinkin vain henkilöille, joilla on jo vaurioita virtsarakossa.

Virtsarakon repeäminen voi sattua myös vahvassa humalatilassa. Kun nautit alkoholia, virtsarakon ja aivojen välinen mene pissalle -viesti häiriintyy. Kun viesti pissahädästä on heikko, elimistö voi "unohtaa" mennä pissalle, ja rakko repeää.

Virtsarakon repeämä on äärimmäisen kivulias. Siinä pissa täyttää vatsan, jossa se voi aiheuttaa pahan tulehduksen.

Ratkaisu: Päästä pissa ulos

Pidättämisen seuraukset kuulostavat vakavilta, mutta ne on onneksi vältettävissä helposti. Jos vain muistat tyhjentää rakkosi kerran kolmessa tai neljässä tunnissa, ongelmaa ei synny.

Jos rakkosi on jo päässyt löystymään liiallisen pidättelyn seurauksena, sinun pitää vain muistaa käydä pissalla säännöllisesti. Ja harjoittaa lantionpohjan lihaksia.

Virtsarakon oikea toiminta on tärkeä asia: Jos rakko vaurioituu, pitää totutella ajatukseen, että virtsaaminen onnistuu sen jälkeen vain katetrin avulla.

Muista siis käydä pissalla!

Pissasta pahanhajuiseen hengitykseen

Lue lisää elimistön päivittäisistä toiminnoista ELIMISTÖ-TEEMASIVULTA