Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pissa – opi olemaan pidättelemättä
© Shutterstock
Ihminen - Elimistö

Pissan pidättäminen on NÄIN vaarallista

Virtsatietulehduksia, virtsankarkailua ja pahimmassa tapauksessa virtsarakon repeämä. Rakon tyhjentämisen viivyttäminen viime hetkeen on kerta kaikkiaan huono ajatus, sillä rakko rankaisee, jos pissa ei pääse ajallaan ulos.

Muista käytä pissalla monta kertaa päivässä!

Näin kuuluu neuvo kaikille naisille ja miehille, jotka pidättävät hätäänsä viimeiseen asti, eivätkä mene ajoissa vessaan.

Virtsarakko ei kestä, jos pissaa pidätetään pitkään. Jos pidättää oikein kauan, seurauksena voi olla jopa verenmyrkytys ja munuaisvaurio.

Jos pidätät pissaa joka päivä niin pitkään, että rakko on usein aivan täynnä, sinun kannattaa lukea tämä juttu:

Seisova pissa aiheuttaa virtsatietulehduksia

Bakteerit lisääntyvät paikoillaan seisovassa pissassa. Siksi ei ole kovin hyvä idea pidättää epäluonnollisen kauan. Pissa myös puhdistaa, sillä se huuhtoo bakteereja pois virtsaputkesta joka kerta, kun pissaat.

Virtsarakkotulehdus on yleisin virtsatietulehdus. Se johtuu useimmiten suolistosta peräisin olevista kolibakteereista, jotka ovat ajautuneet virtsaputkeen.

Virtsatietulehdus voi kehittyä myös munuaisaltaan tulehdukseksi, joka 10 prosentissa tapahtuksessa johtaa verenmyrkytykseen.

Seurapiirirakko tiputtelee koko ajan

Jos olet jo pitkän aikaa pidättänyt pissaa liian kauan, rakkosi on laajentunut ja löystynyt. Siitä voi kehittyä ylivuotoinkontinenssi (ischuria paradoxa).

Jos niin käy, sinulla on alituinen pissahätä, mutta kun menet vessaan, rakkosi tyhjenee vain tipoittain. Tiputtelet tahtomattasi pissaa koko ajan, koska rakkosi luulee, että pissan pitää päästä ulos.

Jännittynyt rakko voi johtaa munuaisvaivoihin

Jos rakko on halkeamaisillaan, munuaisten pitää tehdä täysillä töitä, jotta ne saavat lähetettyä sinne puhdistamaansa pissaa.

Tällöin munuaiset joutuvat koville, ja niihin kohdistuva rasitus jatkuu senkin jälkeen, kun olet käynyt tyhjentämässä rakkosi. Pahimmillaan tästä voi seurata munuaisvaurioita.

Jos munuaiset vaurioituvat, niiden voidaan antaa levätä ja toipua dialyysin avulla. Dialyysissa veri kierrätetään puhdistuskoneen kautta takaisin elimistöön. Toinen keino on ruiskuttaa puhdistusainetta suoraan vatsaonteloon.

Virtsarakon repeämä täyttää vatsan virtsalla

Pahimmassa tapauksessa liiallinen pissan pidättäminen voi johtaa siihen, että virtsarakko repeää. Niin tapahtuu äärimmäisen harvoin, ja silloinkin vain henkilöille, joilla on jo vaurioita virtsarakossa.

Virtsarakon repeäminen voi sattua myös vahvassa humalatilassa. Kun nautit alkoholia, virtsarakon ja aivojen välinen mene pissalle -viesti häiriintyy. Kun viesti pissahädästä on heikko, elimistö voi "unohtaa" mennä pissalle, ja rakko repeää.

Virtsarakon repeämä on äärimmäisen kivulias. Siinä pissa täyttää vatsan, jossa se voi aiheuttaa pahan tulehduksen.

Ratkaisu: Päästä pissa ulos

Pidättämisen seuraukset kuulostavat vakavilta, mutta ne on onneksi vältettävissä helposti. Jos vain muistat tyhjentää rakkosi kerran kolmessa tai neljässä tunnissa, ongelmaa ei synny.

Jos rakkosi on jo päässyt löystymään liiallisen pidättelyn seurauksena, sinun pitää vain muistaa käydä pissalla säännöllisesti. Ja harjoittaa lantionpohjan lihaksia.

Virtsarakon oikea toiminta on tärkeä asia: Jos rakko vaurioituu, pitää totutella ajatukseen, että virtsaaminen onnistuu sen jälkeen vain katetrin avulla.

Muista siis käydä pissalla!

Pissasta pahanhajuiseen hengitykseen

Lue lisää elimistön päivittäisistä toiminnoista ELIMISTÖ-TEEMASIVULTA

Lue myös:

Elimistö

Näin rakko syntyy

1 minuuttia
Elimistö

Näin toimii Pohjois-Euroopan ensimmäinen sähkösydän

5 minuuttia
Elimistö

Elimistöstä löytyy yhä uutta

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota