Shutterstock

Pilaantuuko aurinkosuojavoide?

Aurinkosuojavoide säilyy avaamattomana useimmiten pari vuotta, ennen kuin sen teho hiipuu. Pakkaus on kuitenkin säilytettävä oikein.

Kyllä aurinkosuojavoiteenkin teho laskee ajan mittaan. Sen suojakerroin eli kyky suodattaa pois auringonsäteilyn haitallisia ultraviolettisäteitä heikkenee.

Siksi aurinkosuojatuotteissa on parasta ennen -päiväys samalla tavalla kuin esimerkiksi elintarvikkeissa.

Tavallisesti suositellaan, että aurinkosuojavoide on käytettävä kolmen vuoden kuluessa valmistuspäivästä. Käyttöaika voi kuitenkin lyhentyä merkittävästi, jos pakkaus on avattu.

Aurinkovoide heijastaa tai imee

Aurinkovoide suojaa ultraviolettisäteiltä kahdella hyvin erilaisella tavalla.

© Oliver Larsen

Mineraalinen aurinkosuoja

toimii niin, että voiteen titaanioksidi- ja sinkkioksidihiukkaset muodostavat fyysisen esteen, joka heijastaa ultraviolettisäteet pois iholta.

© Oliver Larsen

Kemiallinen aurinkosuoja

toimii niin, että voiteen orgaaniset molekyylit, kuten oksibentsoni, imevät ultraviolettisäteet ja vapauttavat ne lämpönä.

Korkea lämpötila tuhoaa ainesosia

Avattunakin useimmat aurinkovoiteet säilyvät pari vuotta, jos ne säilytetään oikein. Niitä ei pidä altistaa korkeille lämpötiloille, suoralle auringonpaisteelle eikä pakkaselle.

Muuten suojaavat ainesosat, kuten sinkkioksidi ja titaanidioksidi, tuhoutuvat. Vanhaksi mennyt aurinkovoide on toki parempi kuin ei mitään suojaa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että sen suojaustehosta ei välttämättä ole jäljellä kuin murto-osa.