Shutterstock

Pierevätkö kasvissyöjät enemmän kuin lihansyöjät – ja haiseeko se paremmalta?

Olen kuullut, että runsas kasvikuitujen nauttiminen kehittää vegetaristien suolissa erityisen paljon kaasuja. Onko väitteessä perää, vai pierevätkö lihansyöjät yhtä paljon?

Espanjalaistutkijat ovat tutkineet, miten kuitupitoinen, kasviksiin perustuva ruokavalio vaikuttaa suolen terveyteen – muun muassa kaasujen tuotantoon.

Tutkimuksessa 18 miehelle, ikäryhmästä 18–38 vuotta, annettiin joko tavallista länsimaista ruokaa tai pääasiallisesti kasviksiin perustuvaa ruokaa. Tietyn ajanjakson jälkeen koehenkilöt vaihtoivat ruokatyypistä toiseen.

Miehet pitivät kirjaa päivittäisestä pierujen määrästä. Kun he söivät kasvisruokaa, he päästelivät suolikaasuja noin 17 kertaa päivässä, kun taas liharuokavaliolla määrä oli noin 10 päivässä.

Kasvispieruja ei vain esiintynyt useammin vaan ne myös sisälsivät jopa 50 prosenttia enemmän kaasuja.

Terve suoli päästelee ahkerasti kaasuja

Tutkijoiden mukaan pierut ovat merkki terveydestä. Hedelmien, vihannesten ja papujen runsas kuitumäärä ruokkii suolen terveyttä edistäviä bakteereja, ja bakteerien hajottaessa kuituja syntyy kaasuja, kuten vetyä, hiilidioksidia ja metaania. Kaasut luovat suoleen painetta, joka purkautuu pieruna.

Vety, hiilidioksidi ja metaani ovat käytännössä hajuttomia, ja siksi vegetaristien pierut haisevat vähemmän kuin lihansyöjien. Pahan hajun syynä ovat nimittäin rikkikaasut, joita etupäässä syntyy lihan rikkipitoisten proteiinien sulamisen yhteydessä.