Shutterstock

BAM! Molekyyli polttaa rasvaa ilman sivuvaikutuksia

Lähes joka neljäs ihminen EU:ssa on ylipainoinen. Ja näyttää siltä, että ylipainoisten määrä vain kasvaa. Pieni proteiini, joka on toiminut hyvin hiirikokeissa, saattaa muuttaa kehityksen suunnan.

Ylipainoisten osuus EU:ssa on 23,83 prosenttia ja USA:ssa 37,37 prosenttia väestöstä.

Uusi Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus piirtää tulevaisuudesta hieman valoisamman kuvan.

Tutkimuksessa selvisi, että mitokondrioproteiini BAM15 voi vähentää elimistön rasvan määrää vaikuttamatta lihasmassaan tai ravinnon määrään. Ainakin hiirillä.

© Claus Lunau

Mitokondrio on solun voimalaitos ja pyöveli

Solun voimalaitoksiin kerääntyy vapaita radikaaleja. Solut saavat energiaa niin sanotuista mitokondrioista (keltainen ja oranssi), jotka tuottavat sitä ATP-molekyylin (punainen) muodossa. Prosessissa syntyy myös ei-toivottuja sivutuotteita eli vapaita radikaaleja (liila). Ne ovat hyvin aggressiivisia ja hyökkäävät muun muassa mitokondrioiden dna:n kimppuun, joka vaurioituu ja lopulta tuhoutuu.

Vähemmän hikeä ja vessassakäyntejä

Kun BAM15 toimii niin kuin sen pitää, se auttaa solua toimimaan entistä tehokkaammin – ilman että meidän pitää liikkua ja hengästyä. Mitokondrio muuttaa siis solun aineenvaihduntaa eli soluissa tapahtuvia kemiallisia prosesseja, niin, että solut polttavat normaalia enemmän kaloreja.

Aiemmat vastaavat rasvanpolttotuotteet laittavat aineenvaihdunnan ylikierroksille ja aiheuttavat hikoilukohtauksia ja vessassajuoksemista.

BAM15 toimii toisin, sillä molekyylillä ei ole tutkijoiden mukaan havaittu lainkaan haittavaikutuksia.

Apua myös laihoille lihaville

BAM15, jota tähän mennessä on annettu vain hiirille, vähentää myös maksarasvaa ja tulehduksellisia lipidejä – siis sairaita rasvamolekyylejä.

Tavoitteena on, että BAM15:tä voidaan antaa potilaille, jotka kärsivät elimissä olevasta rasvasta. Ja erityisesti potilaille, joilla on ei-alkoholiperäinen rasvamaksa. Maksaan kertyy siis rasvaa myös henkilöillä, jotka eivät ole alkoholin riskikäyttäjiä. Jos BAM15 toimii ihmisillä samoin kuin hiirillä, rasvamaksaa voidaan tulevaisuudessa hoitaa ilman leikkausta.

Ennen kuin potilaat hyötyvät BAM15-proteiinista kehitettävästä lääkkeestä, tutkijoiden pitää saada selville, miten molekyyli saadaan pysymään elimistössä riittävän kauan, jotta se ehtii vähentää rasvan määrää. Hiirillä se jo onnistui.