Shutterstock
joulupukki vaa'alla

Paljonko joulupukki painaa?

Kuvissa joulupukki näyttää varsin muhkealta – mutta onko mahdollista laskea, paljonko hän varsinaisesti painaa?

Useimpien kuvausten perusteella joulupukki vaikuttaisi olevan painonsa puolesta luokiteltavissa jopa sairaalloisesti lihavaksi. Joulupukin painoindeksi olisi tällöin yli 40.

Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä eli seuraavalla kaavalla: paino (kg)/(pituus (m) x pituus (m)). Jos joulupukin painoindeksin oletetaan olevan tasan 40, täytyy hänen painonsa laskemiseksi selvittää vielä ensin hänen pituutensa.

Joulupukki painaa 152 kiloa useimpien hänestä esitettyjen kuvausten perusteella laskettuna.

Jos joulupukkia verrataan hänen poroihinsa, pukki vaikuttaa olevan pitkä veikko. Piirroskuvissa porojen lapa yltää usein joulupukin navan korkeudelle.

Täysikasvuisten porojen lavan korkeus voi olla 85–150 senttimetriä. Pukin porot ovat kesyjä eläimiä, joilla on usein lyhyemmät jalat villeihin sukulaisiinsa verrattuna, joten Petterin lavan korkeus voisi olla arviolta 120 senttimetriä.

Joulupukki olisi tällöin itse 195 senttimetriä pitkä, ja painoindeksin perusteella hänen painonsa olisi täten noin 152 kiloa.

Syy joulupukin ylipainoon voi piillä siinä, että ruokavalionsa koostuu pitkälti joulun aikana tarjottavista herkuista.

joulupukki ja pipareita

Joulupukin ylipainon taustalla voi olla runsas jouluherkkujen saanti.

© Shutterstock

Monissa maissa lapsilla on tapana tarjota pukille maitoa ja pikkuleipiä. Maailmassa on noin 396 miljoonaa kotitaloutta, joissa vietetään joulua ja joissa on alle 14-vuotiaita lapsia. Jos kaikissa on pukille sama tarjoilu, hän saa yhteensä 120 miljoonaa litraa maitoa ja 20 miljoonaa kiloa keksiä.

Verenpainemittareita valmistavan BP Owlin arvion mukaan joulupukin ylipaino ja ruokavalio johtavat todennäköisesti hänen kuolemaansa 54-vuotiaana.