Painaako lihas enemmän kuin rasva?

© Photo by Alora Griffiths on Unsplash

Kyllä painaa. Luustolihasten tiheys on noin 1,06 grammaa millilitraa kohti, rasvakudoksen tiheys taas on noin 0,9 grammaa millilitraa kohti. Litra lihasta painaa siis noin 1,06 kiloa ja litra rasvaa 0,9 kiloa. Ero johtuu ennen kaikkea siitä, että rasvan triglyseridit ovat kevyempiä kuin proteiinit ja vesi, joista lihaskudokset pääasiassa koostuvat.

Rasvasolusta 87 prosenttia on triglyseridejä. Loput 13 prosenttia muodostuu solukalvosta, tumasta ja mitokondrioista. Rasvasolun läpimitta on noin 0,1 millimetriä. Lihassolut eli lihassyyt ovat pitkiä sylinterimäisiä soluja. Aikuisella lihassolujen halkaisija on 0,01–0,1 millimetriä, ja yleensä ne ovat muutaman senttimetrin pituisia. Tosin joissakin lihaksissa lihassolujen pituus saattaa olla yli 30 senttimetriä.

Lihassoluissa on useita tumia. Yleensä soluissa on vain yksi tuma, mutta lihassolut ovat muodostuneet useiden, jopa satojen alkulihassolujen eli myoblastien yhteensulautumasta. Siksi lihassolut ovat suurempia kuin muut solut. Lihassolu koostuu myofibrilleiksi kutsutuista proteiinisäikeistä, jotka taas koostuvat pienemmistä proteiinisäikeistä, etupäässä aktiini- ja myosiinirihmoista.

Ne saavat lihakset supistumaan liukumalla toistensa lomiin. Lisäksi lihassoluissa on runsaasti mitokondrioita, joita tarvitaan tuottamaan supistumisessa tarvittavaa energiaa. Yllä mainittu koskee ainoastaan raajoja liikuttavaa poikkijuovaista lihaskudosta. Esimerkiksi elinten seinämien sileiden lihaskudosten ja sydänlihaksen rakenne on erilainen. Niiden soluissa on muun muassa vain yksi tuma.