Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grædende barn

Onko kyynelissä eroja?

Kyynelehtiä voidaan monista eri syistä. Vaihteleeko myös kyynelien koostumus?

Shutterstock

Kyynelneste on kyynelrauhasen tuottamaa eritettä. Kyynelrauhanen sijaitsee silmän yläreunassa, ja siitä kulkee noin 10–20 tiehyttä silmään.

Kyynelnesteen päätehtävä on antaa herkälle silmälle suojaa bakteereja ja pölyä vastaan. Tavallisesti sitä erittyy vuorokaudessa suunnilleen kaksi millilitraa.

Lima ja rasva suojelevat silmää

Kyynelnesteen laatu vaihtelee sen erittymissyyn mukaan.

Tavallisin kyynelnesteen tyyppi sisältää limaa, rasvaa, suoloja, bakteereja tuhoavia entsyymejä ja vasta-aineita. Seos leviää silmän pinnalle suojakalvoksi, kun silmiä räpytetään.

Nesteen laatu vaihtelee

  • Perusneste

    Kosteuttaa ja poistaa pieneliöitä mm. limalla, rasvalla, suoloilla, bakteereja tuhoavilla entsyymeillä ja vasta-aineilla.

  • Refleksineste

    Erittyy silmän ärsyyntyessä ja huuhtelee likaa tms. runsaalla määrällä entsyymejä ja vasta-aineita.

  • Tunneneste

    Muodostuu voimakkaiden tunteiden, kuten kivun ja surun, yhteydessä ja sisältää stressihormoneja ja kipua lievittäviä aineita.

Kyynelnesteen erittyminen voi kiihtyä reaktiona ärsyttävään vaikutukseen esimerkiksi leikattaessa sipulia, jolloin syntyy haihtuvia rikkiyhdisteitä. Kyynelneste on tässä tapauksessa vetistä, mutta siinä on entsyymejä ja vasta-aineita, jotka huuhtelevat ärsyttävää ainetta silmistä niiden rauhoittamiseksi.

Myös tunteet, kuten jännitys, suru ja ilo, itkettävät.

Kyynelnesteessä esiintyy stressihormoneja, ja siksi on esitetty, että kyynelehtiminen on yksi keino laskea kehon stressitasoa voimakkaissa tunne- ja jännitystiloissa.

Harvardin yliopiston sivuilla julkaistun artikkelin mukaan tunteisiin liittyvä kyynelehtiminen vapauttaa endorfiineja, jotka lievittävät fyysistä ja psyykkistä tuskaa ja parantavat siten oloa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota