Onko keuhkojen koolla väliä?

Ovatko isot keuhkot tehokkaammat kuin pienet?

Isot keuhkot voivat vetää elimistöön enemmän happea kuin pienet. Isot keuhkot voivat siksi olla hyödylliset, kun ilman happitoisuus on pieni. Ne auttavat myös urheiilijaa saavuttamaan tavoitteensa.

Hengitettäessä keuhkot tuovat elimistöön solujen energia-aineenvaihdunnan vaatimaa happea ja poistavat tämän niin sanotun soluhengityksen jätettä, hiilidioksidia.

Kaasunvaihto tapahtuu keuhkorakkuloissa, jotka pussimaisina kasvattavat keuhkokudoksen kokonaispinta-alaa.

Keuhkot koostuvat pienistä rakkuloista

Keuhkoilla onkin hämmästyttävän laaja pinta 300 miljoonan keuhkorakkulan ansiosta. Normaalisti keuhkojen pinta-ala on 70–100 neliömetriä – siis kivankokoisen kerrostalokolmion verran.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että ihmisellä on ihoa vain noin puolitoista neliömetriä.

Keuhkojen koko vaikuttaa siihen, miten paljon ilmaa niihin voi tulla, kun hengitetään sisään, ja niistä voi poistua, kun hengitetään ulos.

Tämän niin sanotun keuhkotuuletuksen tehokkuus ei ole kuitenkaan sama asia kuin hapenottokyky, jolla tarkoitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistön hapenkuljetuskapasiteettia rasituksen aikana.

Keuhkot tuovat ilman lähelle verta

Ilma pääsee niin lähelle verta pussimaisissa keuhkorakkuloissa, että happi pääsee siirtymään ilmasta vereen ja hiilidioksidi verestä ilmaan.

|

1. Sisään hengitetty ilma virtaa henkitorvea pitkin kahteen pääkeuhkoputkeen, jotka haarautuvat pienemmiksi keuhkoputkiksi.

2. Ilma päätyy keuhkorakkuloihin. Niitä on 300 miljoonaa.

3. Keuhkorakkuloita ympäröi tiheä hiussuoniverkko. Keuhkorakkuloiden ja hiussuonten välinen rakenne on niin ohut, että kaasut läpäisevät sen. Hiilidioksidi (vihreä) siirtyy verestä keuhkorakkulaan, ja happi (sininen) siirtyy keuhkorakkulasta vereen, jolloin veri hapettuu.

Koko riippuu pituudesta ja sukupuolesta

Tyypillisesti terve aikuinen vetää levossa kerralla keuhkoihin puolisen litraa ilmaa, mutta kun fyysinen ponnistelu lisää hapentarvetta, hengitys kiihtyy ja syvenee.

Normaali keuhkojen tilavuus on 4–6 litraa. Naisilla on yleensä pienemmät keuhkot kuin miehillä, ovathan naiset muutenkin keskimäärin miehiä pienempiä.

Toisin kuin luulisi keuhkolaajentuma ei tehosta hengitystä.

Siinä keuhkorakkula-alueelle syntyy pysyviä kudostuhoja. Niiden takia keuhkot menettävät joustavuuttaan.

Uudet keuhkot 12 tunnissa

Keuhkot ovat ihmiselle elintärkeät. Mitä tapahtuu, jos ne lakkaavat toimimasta? Seuraa keuhkonsiirtoleikkausta tunti tunnilta artikkelista: