Onko totta, että ihmisellä voi olla mustat luut?

Olen lukenut, että joidenkin ihmisten luut ja hampaat ovat valkoisen sijasta mustia. Voiko tämä pitää paikkansa?

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Mustat luut kuulostavat kauhuelokuvan efektiltä, mutta joidenkin kohdalla ne ovat totisinta totta.

Outo ilmiö voi iskeä potilaisiin, joita on hoidettu minosykliini-nimisellä lääkeaineella. Minosykliini tehoaa niin bakteerien kuin muidenkin tekijöiden aiheuttamiin tulehduksiin, joten sitä on käytetty antibioottina esimerkiksi nivelrikon, aknen ja muiden tulehdussairausten lievittämiseen.

Minosykliinillä on kuitenkin sivuvaikutuksia, joista yksi on kudosten ja elinten, kuten ihon, huulten ja silmien sekä hampaiden että luiden tummuminen.

Tummuneet kohdat voivat olla joko mustia, harmaanmustia, harmaita, sinivihreitä tai rusehtavia.

Ihon tummuneet kohdat voivat kadota ajan myötä, mutta luiden ja hampaiden tummentumat ovat pysyviä. Tutkijat arvioivat, että yli 20 prosenttia minosykliiniä kauemmin kuin neljä vuotta käyttäneistä potilaista saa tummentumia hampaisiin tai luihin.

Vitamiini hidastaa tummumista

Tummuneet hampaat havaitaan yleensä hammaslääkärin vastaanotolla, mutta luiden tummuminen huomataan tavallisesti vasta, jos potilas joutuu leikkaukseen.

Kudosten tummuminen on yleensä huono merkki, mutta minosykliinin aiheuttamat tummentumat kudoksissa vaikuttavat harmittomilta. Jos sinulle määrätään minosykliiniä, sen kanssa kannattaa ottaa C-vitamiinilisää, joka vähentää tummumisriskiä.

Reumalääke voi tummentaa luita

Esimerkiksi reuman ja tulehdusten hoidossa käytettävän minosykliinin hajoaminen voi aiheuttaa luiden tummumista.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Minosykliini tunkeutuu elimistöön

Minosykliini (punaisella) on erittäin rasvaliukoista, joten se tunkeutuu helposti kudoksiin ja elimistön nesteisiin. Niissä se sitoutuu esimerkiksi veren hemoglobiiniin ja luiden kollageeniin.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Hajoaminen aiheuttaa tummumisen

Luustossa minosykliini joutuu kosketuksiin hapen kanssa ja hajoaa, mistä on tuloksena kiniinin kaltaisia aineita, jotka kertyvät luihin ja saavat aikaan niiden tummumisen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Tärkeä vitamiini antaa suojaa

Kiniinin kaltaisten aineiden muodostumista luustossa voi estää antioksidanttina toimivalla C-vitamiinilla, joka hidastaa minosykliinin hapettumista – ja siten myös kudosten ja luiden tummumista.