Kengät ovat likaisia. Kun liikutaan ulkona ja julkisissa sisätiloissa ja käytetään joukkoliikennevälineitä, kenkiin tarttuu kaikenlaisia mikrobeja.
Tutkimalla kengänpohjia on saatu selville, että jalkineissa esiintyvien mikrobien kirjo vaihtelee sen mukaan, missä on kävelty.
Sairaalasta taudinaiheuttajia
Puolassa sairaalan lääkäreiden jalkineista 65 prosenttia oli muun muassa antibiootteja sietävien stafylokokkien ja suolessa elävien enterokokkien saastuttamia.
Toisessa tutkimuksessa käytiin läpi 127 tavallisten ihmisten käyttämää kenkää ja todettiin, että melkein joka toisessa esiintyi Clostridium difficile -bakteereja, jotka aiheuttavat ripulia ja suolistotulehdusta.
Lisäksi on paljastanut, että yleisessä käymälässä käynnin jälkeen joka viidennellä on jalkineissaan listeriabakteereja. Niiden aiheuttama listerioosi on vaarallinen tauti – siihen kuolee 20–30 prosenttia tartunnan saaneista.
Kenkiin tarttuu syöpää aiheuttavia aineita
Jalkineiden kunto vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti ne keräävät itseensä mikrobeja. Kuluneet ja rikkinäiset kengät ovat yleensä likaisempia.
Mikrobien lisäksi kenkiin kertyy haitallisia raskasmetalleja, asfaltin syöpävaarallisia aineita ja hormonitoimintaa häiritseviä yhdisteitä. Ne kulkeutuvat jalkojen mukana kotiin. Ne eivät leviä eri puolille asuntoa, kun jättää kengät eteiseen.