Shutterstock

Onko aivastuksen pidättäminen vaarallista?

TOTTA VAI TARUA: Joissakin tilanteissa aivastaminen saattaa olla kiusallista. Kannattaako aivastusta yrittää tukahduttaa, vai onko se peräti vaarallista?

Aivastamista pidetään usein epäkohteliaana, ja siksi sitä yritetään välttää.

Aivastuksen tukahduttaminen on kuitenkin aina huono idea, sillä aivastus on monella tapaa hyödyllinen reaktio.

Aivastus puhaltaa hengitystiet puhtaaksi pölystä, limasta, pieneliöistä, kemikaaleista ja muista vieraista aineista ja hiukkasista, jotka ärsyttävät limakalvoja ja voivat aiheuttaa tulehduksia, myrkytyksiä tai hengitysvaikeuksia.

Jos aivastus tukahdutetaan, ärsytys ei lakkaa. Siksi ei kannatakaan tirskahtaa hiljaa nenäliinaan vaan pärskäyttää kerran kunnolla hengitystiet puhtaiksi.

Paine kasvaa päässä, jos tukahdutat aivastusta

Lisäksi aivastus on niin voimakas reaktio, että sen tukahduttaminen voi olla vaarallista.

Nenästä ulos purkautuva ilmavirta lennättää hiukkaset metrien päähän jopa 150 kilometrin tuntinopeudella.

Hyvä neuvo korona-aikaan

Heti kun huomaat aivastuksen olevan tulossa, purista sieraimesi sormilla yhteen.

Värekarvat nenän sisällä väreilevät vähemmän, ja saat aikaa mennä hieman kauemmas muista ihmisistä, ennen kuin päästät aivastuksen pärskähtämään.

Muista aina vapauttaa sieraimet ennen aivastusta – ja muista joka tapauksessa aivastaa hihaasi niin, että hiukkasia leviää ympäristöösi mahdollisimman vähän.

Jos puristat sieraimet yhteen itse aivastuksen aikana, kaikki energia kohdistuu sisäänpäin. Tällöin paine poskionteloissa, korvatorvessa, välikorvassa ja pään muissa onteloissa kasvaa äkillisesti.

Yleensä tukahduttamisesta ei silti seuraa mitään kovin vakavaa. Joskus korvat alkavat soida tai päässä saattaa ratketa hiussuonia.

Hyvin vakavat, tärykalvon puhkeamisen ja aivoverenvuodon kaltaiset seuraukset ovat harvinaisia.