Shutterstock

Kun nypit karvoja, saat kuusi uutta tilalle

Jos poistat karvoja pinseteillä tai vahalla, nyt on aika miettiä, onko touhussa mitään järkeä. Tutkijat ovat havainneet, että karvanpoisto synnyttää vain lisää karvoitusta.

Uusi tutkimustulos on huono uutinen kaikille, jotka poistavat ihokarvojaan toivoen, että se hillitsee karvankasvua. Etelä-Kalifornian yliopiston tutkijat ovat nimittäin havainneet, että kun karvatupesta revitään irti yksi karva, sen tilalle ilmestyy monta uutta.

Kokeessa tutkijat repivät hiiriltä karvoja juurineen. Kaikkiaan hiirten selästä poistettiin 200 karvaa ympyränmuotoiselta alalta, joka halkaisija oli 3–5 millimetriä. Karvanpoiston jälkeen alueelle kasvoi nopeasti 1?200 uutta karvaa.

Immuunisolut kasvattavat karvoja

Kun karva revitään irti, karvatuppi vaurioituu. Tutkijat havaitsivat, että proteiinit kuljettavat tiedon tuhoutuneesta karvatupesta elimistön immuunijärjestelmän soluille ja nämä lähtevät oitis paikkaamaan karvatuppea. Samalla ne viestittävät, että elimistön pitää tuottaa paljon uusia karvoja.

Kun hiiriltä nypittiin yksittäisiä karvoja sieltä täältä, tulos ei ollut sama kuin silloin, kun kaikki karvat poistettiin halkaisijaltaan yli 6 millimetrin laajuiselta alueelta. Niinpä tutkijat toteavat, että elimistön immuunijärjestelmä reagoi vain, jos vaurioitunut – siis karvaton – alue on riittävän laaja.

Uusi hoitomuoto pälvikaljuuteen?

Tutkimusryhmän johtajan Cheng-Ming Chuongin mukaan havainto voi poikia uudenlaisia hoitoja pälvikaljuudesta kärsiville ihmisille. Pälvikaljuutta voi ilmetä sekä naisilla että miehillä.