Shutterstock

Nielurisat vangitsevat viruksia ja bakteereja

TUNNE ELIMISTÖSI: Nielurisat ovat kehon uloin puolustuslinja viruksia ja bakteereja vastaan. Imukudoksesta koostuvia nielun osia on poistettu jo yli 3 000 vuotta.

Jos avaat suusi ammolleen peilin edessä, voit nähdä suuontelon perällä kaksi pähkinänmuotoista kyhmyä – ne ovat nielurisat.

Monilta nielurisat poistetaan, koska ne tulehtuvat ja turpoavat. Nielurisat ovat kuitenkin osa immuunijärjestelmää, ja ne auttavat ottamaan kiinni viruksia ja bakteereja ennen kuin ne pääsevät suun kautta pidemmälle kehooon ja aiheuttavat sairauden.

Nielurisat suojaavat meitä muun muassa tuottamalla valkosoluja, jotka auttavat elimistöä torjumaan sairauksia.

© DR P. MARAZZI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Näin nielurisat ja kitakieleke toimivat:

Nielurisat

Missä: Suuontelon perällä nielun seinämissä.
Mitä: Imukudoskyhmyjä, jotka suojaavat nenän tai suun kautta tulevilta tartunnoilta. Imukudos tuottaa taudinaiheuttajia tuhoavia T-soluja.

Kitakieleke

Missä: Suuontelon perällä kielen yläpuolella.
Mitä: Pehmeää kudosta, joka ohjaa ääntämystä ja varmistaa, että ruoka ja juoma eivät nouse nenään.

Leikkaus on yli 3 000 vuotta vanha

Nielurisojen koko vaihtelee, ja ne ovat suhteellisesti suurimmat kolmen vuoden iässä. Nielurisaleikkaukseen joutuvat useimmiten lapset, kun nielurisat tulehtuvat usein tai aiheuttavat kipuja.

Nielurisojen poistoleikkaus kuvattiin kirjallisissa lähteissä ensimmäistä kertaa yli 3 000 vuotta sitten, ja nykyisin ne usein joko poltetaan pois tai leikataan nukutuksessa.

Lääkärit ja tutkijat ovat pitkään kiistelleet siitä, heikentääkö nielurisojen poisto potilaan immuunijärjestelmää. Tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että lapset, joille on tehty nielurisojen poisto, sairastuvat herkemmin esimerkiksi influenssaan ja astmaan.