Nenä tunnistaa sairaudet

Eräs brittinainen tunnistaa parkinsonpotilaat hajusta, ja meillä kaikilla on jonkinlainen kyky erottaa nuuhkimalla terveet sairaista. Tämä on selvinnyt tuoreissa tutkimuksissa. Nyt tutkijat haluavat hyödyntää haistelemista tautien diagnosoinnissa.

Sairaanhoitaja Joy Milne erotti Parkinsonin tautia sairastavat terveistä haistelemalla koehenkilöiden T-paitoja.

© Chris Watt

Brittiläinen Joy Milne on pystynyt erottamaan parkinsonpotilaat terveistä vain haistelemalla 12 henkilön T-paitoja.

Edinburghin yliopistossa järjestettiin koe sen jälkeen, kun Joy Milne oli havainnut, että hänen miehensä keho alkoi tuoksua puulle ja myskille tämän sairastuttua Parkinsonin tautiin.

Sairailla on erilainen ominaishaju

Joy Milnen nenä on epätavallisen tarkka, mutta kaikilla ihmisillä on yllättävän hyvä kyky haistaa sairaudet. Tämän osoittaa Karoliinisessa instituutissaRuotsissa tehty koe.

Kokeessa tutkijat antoivat ruiskeena ainetta, joka aiheuttaa voimakkaan mutta harmittoman puolustusreaktion.

Kun 40 henkilöä kokeen jälkeen nuuhki "sairaiden" T-paitoja, he pitivät näiden hienhajua pistävämpänä ja voimakkaampana kuin pelkkää suolavettä saaneen vertailuryhmän.

Kyvyllä aistia toisten puolustusreaktiot on todennäköisesti ollut suuri merkitys ihmislajin säilymiselle, koska se on auttanut välttämään tartuntavaaraa.

Sähkönenä paljastaa 17 sairautta

Tutkijoita kiinnostaa nyt hajuaistimusten käyttäminen helppona ja nopeana diagnoosimenetelmänä.

Israelilainen lääkäri Hossam Haick on kehittänyt sähkönenän, joka pystyy aistimaan ja tunnistamaan 17:n eri sairauden oman "hajujäljen".

Lääkäri Hossam Haick hengittää sähkönenän antureihin, jotka ovat yhteydessä tietokoneeseen.

© Technion-Israel Institute of Technology