Nanohiukkaset terästävät hämäränäköä

Tulevaisuudessa silmäpistos voi terästää hämäränäköä. Tutkimuksen mukaan nanohiukkaset saavat ihmisen silmänpohjan aistimaan infrapunasäteilyä.

Shutterstock

Kuvitellaan, että henkilö voi erottaa pilkkopimeydessä ympäriltään kaiken, mikä säteilee lämpöä – rakennukset, puhelimet, ihmiset ja eläimet.

Kuvitelma saattaa muuttua pian todellisuudeksi, sillä yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset tutkijat ovat keksineet keinon laajentaa hiirien näköaistia infrapunasäteilyn alueelle. He uskovat, että keksinnöstä on mahdollista kehittää myös ihmisille turvallinen sovellus.

Normaalisti sekä hiiret että ihmiset näkevät vain valon, jonka aallonpituus sijoittuu 380:n ja 740 nanometrin haarukkaan. Niin ikään sähkömagneettinen infrapunasäteily jää aistimatta, koska sen aallonpituus on suurempi, 800 nanometristä aina yhteen millimetriin asti.

Tutkijat saivat aikaan muutoksen nanohiukkasilla, jotka ruiskutettiin hiirien silmiin. Hiukkaset kiinnittyivät verkkokalvon näkösoluihin eli tappi- ja sauvasoluihin. Kun infrapunasäteily osui nanohiukkaseen, aallonpituus lyheni niin, että se sijoittui näkyvän valon alueelle.

Verkkokalvon pinnoite tekee näkymättömästä näkyvää

1 / 3

undefined

123

Mykiön eli linssin taittama valo kohdistuu silmän perälle ja muuttuu hermoimpulsseiksi vasta osuttuaan verkkokalvon näkösoluihin. Kun nämä pinnoitetaan nanohiukkasilla, näköaisti saadaan reagoimaan myös näkymättömään säteilyyn.

© Shutterstock

Kokeissa käytettiin nanohiukkasia, jotka muuttivat 980 nanometrin aallonpituuden 535 nanometriksi, mikä tarkoitti, että hiiret aistivat infrapunasäteilyn vihreänä valona.

Menetelmästä toivotaan apua värinäön heikkouteen

Tutkijat todistivat usealla eri tavalla, että hiiret erottivat infrapunasäteilyn. He muun muassa antoivat hiirien uida altaassa, johon oli piilotettu vedenalainen laituri levähdyspaikaksi.

Infrapunaopaste paljasti, missä laituri oli. Ainoastaan nanohiukkasia silmiinsä saaneet hiiret pystyivät löytämään levähdyspaikan vaivattomasti.

Hiiri voi aistia silmillään pimeydessä kissan säteilemän lämmön sen jälkeen, kun niihin on ruiskutettu nanohiukkasia.

© CHUCK SWARTZELL/VISUALS UNLIMITED/SPL

Menetelmästä toivotaan apua värinäön heikkouteen tai puuttumiseen. Jos esimerkiksi ei erota punaista, nanohiukkaset voivat muuttaa aallonpituuden siksi, johon silmät reagoivat.

© Shutterstock

Lue myös:

Verenkierto

Saatko helposti mustelmia? Lue tästä selitys

3 minuuttia
Cross section of intestines
Elimistö

Suolisto: Mikä on sinun suolistotyyppisi?

2 minuuttia
Elimistö

Näin harva sietää maitoa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!