Shutterstock

Näin rakko syntyy

Pienet nesteen täyttämät rakot voivat olla todella kipeitä. Mutta mistä rakot tulevat? Lue vastaus tästä.

Pitkällä kävelylenkillä kenkä voi tehdä rakon jalkaan. Samoin vaikkapa puutarhatöissä työkalun kahva voi hiertää rakon käteen.

Rakko syntyy, kun hiertymä irrottaa ihon kerrokset toisistaan ja kerrosten väliseen onkaloon kertyy nestettä.

Hankaus synnyttää rakon

Jos jokin hankaa ihoa edestakaisin, tuloksena on pieniä, nesteen täyttämiä rakkoja.

© Claus Lunau

1. Ihossa on monta kerrosta

Ihossa on kolme pääkerrosta: orvaskesi (ylinnä), verinahka (keskellä) ja ihonalaiskudos (alinna). Päällimmäinen on orvaskesi. Sen kerroksia ovat okasolukerros ja marraskesi.

© Claus Lunau

2. Hankaus repii kerroksia

Kun marraskesi painuu ja hankaa alla olevia ihokerroksia, kuten okasolukerrosta, pitkään, siihen syntyy mikroskooppisen pieniä kudosvaurioita.

© Claus Lunau

3. Neste täyttää onkalon

Lopulta marraskeden alla olevat vaurioituneet kohdat yhdistyvät onkaloksi (vihreä keskellä). Kun onkaloon kertyy ympäröivistä kudoksista nestettä, syntyy rakko.

Näin vältät rakot

  • Osta sopivat kengät. Jos kengät ovat liian suuret, on vaara, että ne hankaavat. Jos taas ne ovat liian pienet, ne puristavat. Muista, että jalat voivat turvota lämmössä puolen koon verran.
  • Huolehdi siitä, että sukat eivät taitu niin, että ne voivat puristaa kengässä.
  • Helli jalkojasi poistamalla kuollutta ihoa ja rasvaamalla.
© Shutterstock

Mitä pitää tehdä, jos saat rakon?

Jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, ole huolellinen rakon hoidossa. Parantumisprosessi kestää yleensä kolme viikkoa. Jotkin toimet edistävät paranemista, toiset taas voivat pahentaa ongelmaa.

1. Puhkaise rakko vain, jos se vaivaa

Rakkoon kerääntyvä neste parantaa ihoa nopeammin. Siksi rakko kannattaa puhkaista vain, jos se haittaa. Muista käyttää steriiliä neulaa. Purista neste huolellisesti ulos, laita rakon päälle laastari ja anna sen parantua rauhassa.

2. ÄLÄ leikkaa rakkoa

Jos alat leikata rakosta kuollutta ihoa, paranemisprosessi pitkittyy. Ylin kerros suojaa rakkoa niin, että rakko paranee jopa viisi kertaa nopeammin.

3. Suojaa haava

Iho paranee nopeammin, kun suojaat rakkoalueen vaikka laastarilla.