Artikkelia päivitettiin 27. huhtikuuta 10.30, kun Tieteen Kuvalehdelle kerrottiin, että tutkimuksen julkaisemisen yhteydessä Lars Arendt-Nielsenin antamissa alkuperäisissä lausunnoissa oli ollut epätarkkuuksia.
Kannabista ei nykyisellään voida suositella kipujen lievitykseen.
Näin toteaa Kansainvälisen kipututkimusjärjestön IASP:n uusi tutkimus, joka on laajin aiheesta tähän mennessä tehty.
Eläimillä tehtyjen kokeiden perusteella on aiemmin arveltu kannabiksella olevan myönteinen, lievittävä vaikutus ihmisten tuntemaan kipuun. Uusi IASP:n tutkimus, jota on tehty 2,5 vuotta, korostaa, että nykytutkimuksen pohjalta kannabista ei voida suositella lääketieteelliseen käyttöön.
Toisaalta tutkimushankkeessa havaittiin, että THC:tä sisältävien kannabistuotteiden käyttö aiheuttaa monenlaisia sivuvaikutuksia.
Tavallisimmat sivuvaikutukset ovat väsymys ja huimaus, mutta käyttäjillä saattaa esiintyä myös vakavampia sivuvaikutuksia, kuten psykooseja, keskittymisvaikeuksia ja masennusta.
EU:n hyväksymä
Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman kannabiksen lääkekäytöstä 13. helmikuuta 2019.
Euroopan parlamentin päätöslauselmassa halutaan lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja innovaatioihin.
Päätöslauselma ei ole sitova, joten lääkekannabista käsitellään eri tavoin. Monissa maissa sitä voidaan määrätä potilaille, jotka eivät saa apua perinteisistä lääkkeistä.
Tällaisia potilaita ovat muun muassa syöpäsairaat sekä Alzheimerin tautia ja MS-tautia sairastavat potilaat.
Yksi kaava, kaksi erilaista vaikutusta
Tutkimuksissa on keskitytty kannabiksen kahteen molekyyliin, tetrahydrakannabinoliin eli THC:hen ja cannabidioliin eli CBD:hen. Näillä kannabinoideilla on ratkaiseva merkitys potilaille.