Shutterstock
ihmisen sikiö

Myytti murskattu: Alkiot eivät ole aluksi naispuolisia

Kaikki aloittavat elämänsä naisina. Näin alkionkehitystä on tulkittu 70 vuoden ajan, mutta nyt löydetty proteiini romuttaa teorian.

Aluksi kaikki alkiot ovat naisia. Vasta myöhemmin alkaa prosessi, jossa poika-alkioille kehitty penis. Jos prosessi ei aktivoidu, alkionkehitys jatkuu ennallaan ja syntyy tyttö.

Käsitys on elänyt ja kukoistanut 1940-luvulta asti.

Nyt uusi tutkimus osoittaa, että myös naissukupuolen kehittyminen edellyttää aktiivista prosessia.

Myytti murskattu: miehen elimet vaativat enemmän

Teoria sai alkunsa kaniinin alkioilla tehdystä kokeesta. Niiltä poistettiin kohdussa testosteronia tuottavien sukuelinten aihiot. Kun kaniininpoikaset sitten syntyivät, niillä kaikilla oli naaraan sukuelimet.

Tutkijat päättelivät tästä, että alkioista kehittyy aina naaraspuolinen yksilö, jos tietyt geenit eivät muodosta alkioon uroksen sukurauhasia.

Teoria sai uutta tukea, kun geneetikot havaitsivat miesten Y-kromosomissa SRY-geenin. Raskauden kestettyä 5-6 viikkoa geeni alkaa muodostaa proteiinia, joka käynnistää kivesten kehityksen ja testosteronin tuotannon.

Tutkijat luulivat siksi, että kaikille alkioille kehittyvät naisen sukuelimet, jos SRY-geeni ei aktivoidu.

Vuonna 2017 yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat kuitenkin proteiinin, joka aktiivisesti ohjaa alkion kehittymistä naispuoliseksi – aivan samaan tapaan kuin miehillä.

Sukupuolet syntyvät samasta aihiosta

Hiirikokeessa on voitu osoittaa, että COUP-TFII-proteiini on välttämätön uroksen sukuelinten kehittymisen ehkäisyyn naarasalkioilla. Ilman COUP-TFII-proteiinia hiiret saivat sekä uroksen että naaraan sukuelimet.

Aiemmin on luultu, että uroksen sukuelinten aihiot häviävät, jos alkio ei tuota testosteronia. Tämä ei kuitenkaan riitä.

COUP-TFII-proteiinin löytyminen muuttaa lähtötilannetta. Sen sijaan että kaikki alkiot olisivat aluksi naaraspuolisia, ne kehittyvätkin samasta sukupuolineutraalista aihiosta.

Alkio ennen viikkoa 6

  • Sisäiset sukuelimet: Sukurauhasten aihio (1), siemenjohdinten aihio (2) munanjohdinten aihio (3)

  • Ulkoiset sukuelimet: Aihio (4), josta kehittyy naisillla klitoriksen pää ja miehillä terska

Claus Lunau

Naispuolinen viikon 6 jälkeen

  • Sisäiset sukuelimet: Sukupuolirauhaset kehittyvät munasarjoiksi, ja siemenjohtimien aihiot häviävät.

  • Ulkoiset sukuelimet: Terska kehittyy häpykielen pääksi, ja emätin ja häpyhuulet syntyvät.

Claus Lunau

Miespuolinen viikon 6 jälkeen

  • Sisäiset sukuelimet: Sukupuolirauhaset kehittyvät kiveksiksi, ja munanjohtimien aihiot häviävät.

  • Ulkoiset sukuelimet: Terska kehittyy siittimen pääksi. Lisäksi kasvaa pussi, johon kivekset laskeutuvat.

Claus Lunau

Kaikki aloittavat elämänsä samoin

Alkionkehityksen ensi viikkoina sukuelimet ovat aihioita, ja niitä ympäröivillä soluilla on potentiaalia kehittyä sekä munasarjoiksi että kiveksiksi.

Eriytyminen alkaa viikoilla 5-6. Jos SRY-geeni alkaa tuottaa testosteronia, naisen sukuelinten aihiot häviävät ja alkiosta tulee poika. Jos SRY-geeni ei aktioivoidu, COUP-TFII poistaa miehen sukuelinten aihiot ja alkiosta tulee tyttö.

Vielä ei tiedetä tarkkaan, miten COUP-TFII vaikuttaa.

Tiedetään silti, että kumpikaan sukupuoli ei ole perusmalli. Olivatpa sukuelimesi sitten minkälaiset hyvänsä, niiden kehittymiseen on tarvittu erityinen sysäys.

Lue myös artikkeli ”Kuinka monta sukupuolia on?

X- en Y-chromosoom
© Shutterstock

Sukupuolikromosomi käynnistyy viiveellä

Jokainen ihmisen solu sisältää 46 kromosomia, joissa on perimän sisältäviä pitkiä rihmoja - dna:ta.

Kromosomit muodostavat pareja, ja kun munasolu hedelmöittyy, syntyy alkio, jossa on 23 kromosomia kummaltakin vanhemmalta.

22 kromosomiparia – autosomit – ovat kaikilla ihmisillä samankaltaisia. Viimeinen pari, sukupuolikromosomit, koostuu naisella kahdesta X-kromosomista. Miehillä parissa on yksi X ja yksi Y-kromosomi.

Kromosomeissa dna on jakaantunut geeneihin – koodin pätkiin, jotka esimerkiksi aktivoivat tietyn proteiinin tai hormonin tuotannon solussa.

Y-kromosomi aktivoituu vasta, kun alkio on 5-6-viikkoinen. Siihen asti alkiot kehittyvät samalla lailla sukupuolesta huolimatta.