Silmät menevät aivastettaessa kiinni, jotta taudinaiheuttajia ei pääse niihin. Silmäluomet toimivat samalla periaatteella kuin kämmen, kun se laitetaan suun eteen, etteivät pisarat lennä muiden päälle.

© Shutterstock // Aleksandra Suzi

Myytti murskattu: Aivastaa voi silmät auki

Silmäsi menevät kiinni, kun aivastat, koska elimistö suojautuu siten aivastuksen mukana lentäviltä taudinaiheuttajilta. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että silmiä olisi mahdotonta pitää aivastettaessa auki.

Linn Michelle Teigen Johansen Norjasta lähetti meille Facebookissa videon, joka todistaa, että hän on oppinut aivastamaan silmät auki:

Allergia-asiantuntija David Huston yhdysvaltalaisesta Texas A&M College of Medicinestä sanoo, että silmien sulkeminen on kaikilla ihmisillä automaattinen refleksi.

Refleksi on tarkoitettu suojaamaan silmiä siltä, mitä nenästä ja suusta pärskähtää ilmaan aivastettaessa.

Refleksistä pois oppiminen vaatii harjoittelua ja tahdovoimaa, aivan kuten lukijamme Linn Norjasta todistaa videolla.

Refleksin voi välttää

David Huston toteaa myöskin, että silmien pitäminen aivastettaessa auki ei ole vaarallista, mikä selittää sen, miksi ihminen voi halutessaan uhmata refleksiä:

”Se, että ylipäänsä on mahdollista aivastaa silmät auki, todistaa, että silmien sulkeminen ei ole elimistölle ehdottomasti välttämätöntä.”

Silmät eivät tipahda päästä

David Huston kumoaa myös toisen harhaluulon: aivastuksen paine ei voi pullauttaa silmiä päästä, jos silmät pidetään aivastettaessa auki.

”Väitteen tueksi on vain hyvin vähän tai ei lainkaan todisteita”, sanoo allergiaspesialisti.

Vaikka aivastuksen paine on suuri, se ei riitä liikuttamaan silmämunia paikaltaan. Paine vaikuttaa ennemminkin pieniin verisuoniin ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa verisuonten katkeamisen silmissä tai kasvoissa.