Miten takut saa hiuksista parhaiten pois?

Tyttäreni kiljuu kivusta, kun harjaan hänen takkuista tukkaansa. Onko takkujen selvittämiseen olemassa lempeä menetelmä?

© Shutterstock

Kuten pitkätukkaisten lasten vanhemmat tietävät, takkujen selvittäminen kannattaa aloittaa latvoista ja lyhyin vedoin vähitellen edetä kohti päänahkaa.

Nyt yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miksi niin on.

Tutkijat muuttivat takkujen selvittämisen matemaattisiksi kaavoiksi ja tarkastelivat kahta toisiinsa kietoutunutta hiusta, niin kutsuttua kaksoiskierrettä. Sitten tutkijat käyttivät muun muassa geometrian menetelmiä ja laskivat harjanvedon optimaalisen pituuden ja voiman takkujen selvityksessä.

Tietyn mittainen harjanveto pidentää hieman selvitykseen kuluvaa aikaa, kun taas toisenlainen veto lisää selvityksen kivuliaisuutta.

Robotti laskee harjanvedon pituuden ja voiman

Se, miten pitkiä ja voimakkaita harjanvetoja tukan selvitykseen tarvitaan, johtuu hiusten pituudesta ja kiharuudesta sekä henkilön kipukynnyksestä.

MIT:n (Massachussetts Institute of Technology) tutkijat kehittivät matemaattisten kaavojen perusteella RoboWig-harjausrobotin, joka on tarkoitettu esimerkiksi hoitokotien henkilökunnan työn avuksi.

Harjausrobotti selvittää takut

Robowig-robotissa on kamera ja antureita, jotka mittaavat harjausvoimaa.

© YouTube

1. Robotti tarkistaa hiustyypin

Robotti skannaa hiukset mustavalkokuvana, jotta ohjelma voi analysoida hiustyypin. Sitten algoritmi poistaa turhan tiedon, ja vain hiusten kuviot jäävät jäljelle.

© YouTube

2. Harjaussuunnitelman laatiminen

Kun hiustyyppi on selvillä, robotti turvautuu matemaattisiin kaavoihin ja laskee harjanvetojen pituuden sekä voiman, jota harjaamiseen pitää käyttää.

© YouTube

3. Takut selvitetään

Robotti käyttää pehmeää harjaa ja antureita, jotka mittaavat harjausvoimaa, ja valvovat harjanvetoja. Jos harjanveto on liian voimakas ja aiheuttaa kipua, robotti lyhentää vetoja.

Tähän mennessä robotti on harjannut vasta nukkien peruukkeja, mutta tutkijat toivovat, että kokeet ihmisillä voivat alkaa, kun he ovat saaneet lisää tietoja siitä, miten ihmiset suhtautuvat mekaaniseen harjaukseen.