Miten pitkäksi tukka voi kasvaa?

Kellä on maailman pisimmät hiukset, ja mitä tapahtuu, jos hiusten antaa vain kasvaa?

karvainen mies
© Shutterstock

Tiettävästi pisimmät hiukset on Kiinassa Guangxin maakunnassa asuvalla Xie Qiuping -nimisellä naisella. Hänen tukkansa pituudeksi on mitattu viisi metriä ja 62,5 senttiä.

Naisilla on luontaisesti paremmat edellytykset kasvattaa pitkä tukka kuin miehillä. Kasvuvaiheet, joiden kesto ratkaisee, miten pitkiä hiuksista voisi elämän aikana ilman leikkauksia tulla, kestävät naisilla hieman miehiä kauemmin.

Hius, joka on lankamainen orvaskeden sarveismuodostuma, syntyy karvatupessa keratiinisoluista. Hiuksen muoto, väri ja kasvutapa riippuvat yksilöllisistä perintötekijöistä.

Kerrallaan kahdesta kuuteen vuoteen jatkuvan kasvukauden aikana hiukset kasvavat yhdestä 2,5 senttiin kuukaudessa. Sitä seuraa vajaan kuukauden mittainen välivaihe, jolloin hiuksen juuriosa paksuuntuu ja irtoaa hiusnystystä muttei vielä päänahasta, ellei sitä vedetä.

Sitten karvatuppi lepää kolmisen kuukautta. Kun se alkaa kasvattaa uutta hiusta, vanha putoaa pois. Terveessä päänahassa runsaat hiuksista on kasvu- ja vajaa lepovaiheessa.