SHUTTERSTOCK / MIKKEL JUUL JENSEN
Luunmurtuma

Miten murtunut luu korjautuu?

Kun luu murtuu, elimistössä käynnistyy pitkään kestävä prosessi, jossa yksi ihmiskehon vahvimmista aineista korjautuu. Parantuneen murtuman kohdalta luu on usein lujempaa kuin muualta – mutta murtuman paranemisnopeuteen vaikuttaa se, onko kyseessä käden vai jalan luu.

Vaikka luukudos on neljä kertaa niin vahvaa kuin betoni, useimmat ihmiset kokevat ainakin kerran elämässään onnettomuuden, jossa heiltä murtuu yksi tai useita luita.

Kun luunmurtumapotilas tulee sairaalaan, ensin otetaan röntgenkuva, josta selvitetään murtuman sijainti.

Sitten yritetään asettaa murtuneen luun päät anatomisesti oikeaan asentoon, jotta luusta tulee oikean muotoinen, kun puoliskot kasvavat yhteen.

Luun päät on laitettava kohdakkain

Kun luun päät ovat oikeassa asennossa, ne täytyy pitää paikoillaan. Sitä varten raajaan voidaan panna kipsi tai lasta. Ne myös vähentävät kipua, kun luun päät eivät pääse liikkumaan ja vahingoittamaan ympäröiviä kudoksia.

Joskus voi olla tarpeen kiinnittää luun päät esimerkiksi metallilangalla, nauloilla tai ruuveilla. Niiden asentaminen paikoilleen vaatii kirurgisia toimenpiteitä.

Parantumiseen kuluva aika vaihtelee luun ja murtumakohdan mukaan. Nyrkkisääntö on, että vartalon alemmassa puoliskossa murtumien luutuminen kestää kaksi kertaa niin kauan kuin ylävartalossa.

Ylävartalossa keskimääräinen luutumisaika on 16 viikkoa. Lapsilla tosin luutuminen on nopeampaa kuin vanhoilla.

Luu vuotaa verta

Murtumakohdan uudelleen luutuminen voi kestää kuukausia. Sen jälkeen luutunut murtumakohta on usein luun vahvin kohta. Tutustu alla olevassa galleriassa siihen, miten elimistö korjaa murtuneita luita.

© Mikkel Juul Jensen

1. Veri virtaa murtumakohtaan

Kun luu murtuu, myös luun verisuonet rikkoutuvat. Niistä vuotava veri muodostaa veripahkan murtumakohtaan.

© Mikkel Juul Jensen

2. Kantasoluista kasvaa uutta luuta

Murtumaan virtaa osteogeenisiä kantasoluja, jotka kehittyvät luusoluiksi. Samalla kasvaa uusia verisuonia murtuman poikki.

© Mikkel Juul Jensen

3. Veripahka muuttuu rustoksi

Kantasoluista syntyy veripahkaan rustomaista kudosta, johon vähitellen muodostuu kalkkia. Kalkki lujittaa kudosta.

© Mikkel Juul Jensen

4. Luu palautuu

Murtuman täydellinen luutuminen kestää kuukausia. Kun raaja on ollut liikkumattomana, luukudos on itse asiassa heikentynyt muualta kuin uuden luun kohdalta.

Luut tarvitsevat harjoitusta

Luut uudistuvat, kun niitä rasitetaan. Jo 1800-luvulla saksalainen anatomi Julius Wulff huomasi, että luista tulee sitä vahvempia, mitä kovemmalle rasitukselle ne altistetaan.

Luut

Vasemmalla on tervettä luuta ja oikealla sairaalloisen haurasta.

© MIKKEL JUUL JENSEN

Toisaalta luut myös haurastuvat, kun ne eivät saa riittävästi vastusta. Niin tapahtuu esimerkiksi painottomassa tilassa oleskeleville astronauteille.