Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luunmurtuma

Miten murtunut luu korjautuu?

Luukudos on yksi ihmisen elimistön kovimmista aineista, mutta joskus sekin murtuu. Miten murtunut luu kasvaa takaisin yhteen?

SHUTTERSTOCK / MIKKEL JUUL JENSEN

Vaikka luukudos on neljä kertaa niin vahvaa kuin betoni, useimmat ihmiset kokevat ainakin kerran elämässään onnettomuuden, jossa heiltä murtuu yksi tai useita luita.

Kun luunmurtumapotilas tulee sairaalaan, ensin otetaan röntgenkuva, josta selvitetään murtuman sijainti.

Sitten yritetään asettaa murtuneen luun päät anatomisesti oikeaan asentoon, jotta luusta tulee oikean muotoinen, kun puoliskot kasvavat yhteen.

Luun päät on laitettava kohdakkain

Kun luun päät ovat oikeassa asennossa, ne täytyy pitää paikoillaan. Sitä varten raajaan voidaan panna kipsi tai lasta. Ne myös vähentävät kipua, kun luun päät eivät pääse liikkumaan ja vahingoittamaan ympäröiviä kudoksia.

Joskus voi olla tarpeen kiinnittää luun päät esimerkiksi metallilangalla, nauloilla tai ruuveilla. Niiden asentaminen paikoilleen vaatii kirurgisia toimenpiteitä.

Parantumiseen kuluva aika vaihtelee luun ja murtumakohdan mukaan. Nyrkkisääntö on, että vartalon alemmassa puoliskossa murtumien luutuminen kestää kaksi kertaa niin kauan kuin ylävartalossa.

Ylävartalossa keskimääräinen luutumisaika on 16 viikkoa. Lapsilla tosin luutuminen on nopeampaa kuin vanhoilla.

Luu vuotaa verta

Murtumakohdan uudelleen luutuminen voi kestää kuukausia. Sen jälkeen luutunut murtumakohta on usein luun vahvin kohta. Tutustu alla olevassa galleriassa siihen, miten elimistö korjaa murtuneita luita.

Luut tarvitsevat harjoitusta

Luut uudistuvat, kun niitä rasitetaan. Jo 1800-luvulla saksalainen anatomi Julius Wulff huomasi, että luista tulee sitä vahvempia, mitä kovemmalle rasitukselle ne altistetaan.

Luut

Vasemmalla on tervettä luuta ja oikealla sairaalloisen haurasta.

© MIKKEL JUUL JENSEN

Toisaalta luut myös haurastuvat, kun ne eivät saa riittävästi vastusta. Niin tapahtuu esimerkiksi painottomassa tilassa oleskeleville astronauteille.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota