Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin aurinkovoide suojaa ihoa

Kauppojen hyllyillä olevat aurinkovoiteet vaikuttavat eri tavoilla. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin se, että käytetyllä määrällä on vaikutusta voiteen antamaan suojaan.

Shutterstock

Voiteet suojaavat uv-säteilyltä

Aurinkovoiteita käytetään suojelemaan ihoa haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Voiteissa voi olla fysikaalinen tai kemiallinen aurinkosuoja – tai molemmat.

Fysikaalinen suoja saadaan lisäämällä voiteeseen valkoisia väriaineita, kuten sinkkioksidia tai titaanioksidia.

Voiteet, joissa on fysikaalinen aurinkosuoja, pysyvät usein iholla valkoisina jonkin aikaa levittämisen jälkeen. Tältä voi välttyä käyttämällä voiteita, joiden suoja perustuu kemiaan.

Uva-säteet nopeuttavat ryppyjen syntymistä

Ne sisältävät orgaanisia yhdisteitä, kuten bentsofenonia, kamferiyhdisteitä, sinnamaatteja ja salisylaatteja. Aineet imevät ultraviolettisäteitä ja muuttavat ne infrapunasäteilyksi eli lämmöksi, joka vapautuu ilmaan tai jonka verenkierto kuljettaa pois.

Lähes kaikki aurinkovoiteet suojaavat sekä auringon pitkäaaltoisilta uva- että lyhytaaltoisilta uvb-säteiltä. Uva-säteet vähentävät ihon kimmoisuutta ja nopeuttavat ryppyjen syntymistä.

Uvb-säteet puolestaan aiheuttavat sen, että iho alkaa punoittaa ja palaa, jos aurinkoa otetaan pitkään ilman suojaa. Sekä uva- että uvb-säteilyn katsotaan lisäävän huomattavasti ihosyöpäriskiä.

Vaikka uvb-säteitä usein pidetään vahingollisempina kuin uva-säteitä, mitään ”turvallisia” ultra-violettisäteitä ei ole olemassa. Aurinkovoidepurkissa ilmoitettu suojakerroin viittaa ainoastaan suojaan, jonka voide antaa uvb-säteitä, toisin sanoen palamista, vastaan.

Aurinkovoide heijastaa tai imee

Aurinkovoide suojaa ultraviolettisäteiltä kahdella hyvin erilaisella tavalla.

Määrä ratkaisee

Mitä korkeampi kerroin, sitä pidempään auringossa voi oleskella. Jos iho palaa korkeasta kertoimesta huolimatta, voidetta on todennäköisesti käytetty väärin. Yhdellä auringonottokerralla aikuisen ihmisen pitää levittää iholleen kunnon kourallinen voidetta – noin 40 grammaa – eikä vain pientä nokaretta.

Pitää myös tarkastaa, onko voide vedenkestävää. Sitä pitää lisätä tarpeeksi usein, jos välillä käy uimassa tai peseytymässä tai hikoilee paljon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota