Shutterstock
Umpilisäke tehtävä

Mitä virkaa onumpilisäkkeellä?

Umpilisäke on askarruttanut tutkijoita pitkään, ja monet ovat päätelleet sen olevan vain surkastuma. Eikö umpilisäkkeellä todellakaan ole mitään merkitystä?

Missä umpilisäke sijaitsee?

Umpilisäke on 5–10 sentin pituinen ohut sormimainen uloke paksusuolen alkupäässä. Kuten nimestä käy ilmi, se ei johda minnekään.

Sen olemassaolo on askarruttanut tutkijoita pitkään, ja monet ovat päätelleet sen olevan surkastuma, jolla ei enää ole merkitystä ihmisen elimistölle. Muutama vuosi sitten julkaistiin tutkimus, jonka mukaan umpilisäke liittyisi immuunijärjestelmän kehitykseen sikiövaiheessa.

Umpilisäke

Umpilisäke on uloke paksusuolen alkupäässä, ja – kuten nimestä käy ilmi – se ei johda minnekään.

© Shutterstock

Umpilisäke auttaa suolistobakteereja

Syksyllä 2007 yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijaryhmä löysi umpilisäkkeelle mahdollisen tehtävän myös aikuisen ihmisen elimistössä.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että umpilisäke toimii eräänlaisena hyödyllisten suolistobakteerien turvapaikkana. Kun esimerkiksi koleran tai alkueläimen aiheuttama voimakas ripuli tuhoaa bakteerikantaa, umpilisäkkeessä säilyneet bakteerit voivat palauttaa kannan. Umpilisäkkeen bakteerit sijaitsevat sen sisäpinnan biokalvossa, jota ne ilmeisesti muodostavat.

Samanlainen limamainen kalvo on myös paksusuolessa. Tutkijoiden mukaan umpilisäke ei ole enää välttämätön, koska suurissa yhteisöissä ihmiset saavat helposti korvaavan bakteerikannan toisiltaan. Pienissä yhteisöissä, joissa vatsatauti helposti levisi koko väestöön, umpilisäkkeessä säilyneillä bakteereilla saattoi olla ratkaiseva merkitys.