Mitä tapahtuu, kun syö lasinsirun?

Pitäisikö mennä lääkäriin, jos nielee lasinsirun tai jotain muuta terävää? Kulkeeko lasinsiru elimistön läpi aiheuttamatta vahinkoa?

Lasinkappaleen koko vaikuttaa siihen, kuinka vaarallista sen syöminen on.

Onneksi isoja sirpaleita on vaikea niellä vahingossa, ja pienet lasinsirut ja lasijauhe aiheuttavat harvoin vakavia vaurioita ruoansulatuskanavassa.

Lasinsirun tie suusta suolistoon

Seuraa lasinsirun matkaa elimistön läpi, niin saat selville, milloin sirpale voi tehdä eniten vahinkoa.

© ken ikeda madsen & shutterstock

Suu

Yleensä suuhun joutuvat lasinsirut havaitaan nopeasti. Ne paljastuvat melko varmasti, kun niitä pureskellaan, mutta usein aistimiseen riittää pelkkä suutuntuma. Ihan kuin suussa olisi kiviä.

Ruokatorvi

Jos sattuu nielemään lasinsiruja, on olemassa vaara, että ne takertuvat kurkkuun tai ruokatorveen. Siksi ne pitää poistattaa pikimmiten. Poisto voidaan tehdä tähystimellä, jossa on pihdit.

Maha

Lasia päätyy mahalaukkuun lähinnä ruoan mukana. Sekoittuessaan ruokamassaan sirut eivät aiheuta vahinkoa. Isot terävät palat voivat kuitenkin viiltää haavan, ja ne on syytä poistaa.

Suolisto

Suoleen asti päässeet lasinsirut tulevat melko varmasti ulos 24–48 tunnin kuluessa ulosteen mukana. Tässä vaiheessa niistä on enää vähän vaaraa terveydelle. Pitää vain malttaa odottaa.