Mitä ruumiille tapahtuu hautajaisten jälkeen?

Kuinka nopeasti ruumis alkaa hajota kuoleman jälkeen? Mitkä ruumiinosat hajoavat ensin, ja kuinka pitkä aika kuluu siihen, että jäljellä ei ole enää muuta kuin luita?

lig lighus
© Shutterstock

Ensimmäiset näkyvät merkit, lautumat, ilmaantuvat jo puoli tuntia kuoleman jälkeen. Ne ovat sinertäviä läiskiä iholla.

Lautumat syntyvät, kun verenkierron pysähdyttyä veren hemoglobiini leviää suonia ympäröiviin kudoksiin ja vajoaa ruumiissa alimpaan osiin.

Lihakset kangistuvat – ja sitten kankeus häviää

Kolme neljä tuntia kuolemasta lihakset alkavat jäykistyä. Tämä kuolonkankeus johtuu siitä, että lihakset eivät saa enää energiaa. Kankeus häviää muutamassa vuorokaudessa, kun mätäneminen pääsee vauhtiin.

Vain luut jäävät jäljelle

Pieneliöt hajottavat pehmytkudokset nopeasti, kun ruumis on pantu hautaan. Toisaalta luuranko häviää vasta vuosikausien päästä.

Claus Lunau

1. Ihon väri muuttuu

Bakteerien ulosteet värjäävät ihon vihertäväksi. Muutamassa päivässä iho muuttuu myös löysemmäksi ja huokoisemmaksi.

Claus Lunau

2. Maha turpoaa

Kun bakteerit hajottavat pehmytkudoksia, vapautuu kaasuja, kuten metaania ja ammoniakkia, jotka saavat vatsaontelon pullistumaan.

Claus Lunau

3. Toukat mässäilevät ruumiilla

Kahden kolmen viikon päästä painosta on jäljellä 10–20 prosenttia, sillä bakteerit ja toukat syövät kudoksia ja ruumiista haihtuu vettä.

Claus Lunau

4. Luut jäävät jäljelle

Luut hajoavat hitaasti, ja jos niitä ympäröivä maa on runsaskalkkinen, voi kulua satoja tai tuhansia vuosia, ennen kuin ne häviävät.

Claus Lunau

Tavallisesti hautajaiset pidetään parin viikon kuluessa kuolemasta. Maassa mätäneminen jatkuu, kun bakteerit syövät ruumista sisältäpäin. Bakteerien lisäksi ruumista alkavat ahmia myös madot ja toukat.

Ruumiin paino kutistuu 80 prosenttia

Ruumiista myös haihtuu vettä niin, että se kevenee. Kahden kolmen viikon jälkeen valtaosa sisäelimistä ja lihaksista on haihtunut, ja tässä vaiheessa ruumis painaa enää 10–20 prosenttia alkuperäisestä painostaan.

Kolmen neljän kuukauden kuluttua mätänemisprosessi lakkaa, ja jäljellä on luuranko. Ympäristön olosuhteista riippuen luiden liukenemiseen maaperään voi kulua satoja vuosia.

Maaperän kalkkipitoisuus vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka pitkään prosessi kestää: jos maassa on niukasti kalkkia, luut hajoavat melko nopeasti; jos kalkkia on runsaasti, luut voivat säilyä tuhansia vuosia.

Suoruumiit, kuten Tollundin mies, ovat syntyneet, kun ruumis ei ole päässyt mätänemään suon happamassa ympäristössä.

© GETTY IMAGES

Joissakin olosuhteissa ruumiin hajoaminen voi hidastua. Hyvin kuivissa oloissa ruumis voi muumioitua, ja erittäin happamassa ympäristössä siitä voi tulla esimerkiksi suoruumis.