Shutterstock

Mitä aivastettaessa tapahtuu?

Miten aivastus syntyy? Onko aivastuksen pidättäminen vaarallista?

Nenä kutiaa, ja hetken päästä... aat-shiuuu!

Aivastus on tärkeä refleksi, joka lennättää ilmateistä pois mikrohiukkasia ja kutsumattomia vieraita, kuten pölyä, siitepölyä tai karvoja, ja suojelee elimistöä siten tulehduksilta.

Joillekuille, esimerkiksi heinänuhasta kärsiville ihmisille, aivastusrefleksi saattaa aiheuttaa ärsyttäviä aivastelupäiviä. Lisäksi aivastus voi olla hengenvaarallinen ihmisille, joiden keuhkot ovat vaarassa painua kasaan tai joilla on puhkeamisvaarassa oleva aortan pullistuma.

Aivastusrefleksikeskus sijaitsee aivorungossa, joka yhdistää aivot ja selkäytimen. Kun aivastusrefleksikeskus vastaanottaa viestin ärsyttävistä tunkeilijoista nenän hermosoluilta, se lähettää aivastuskäskyn palleaan ja keuhkoihin.

Aivastusta ei voi hallita

Aivastusrefleksiä säätelee autonominen hermosto, eli se tapahtuu tahdosta riippumattomasti, kun kutsumattomia vieraita tunkeutuu sieraimiin.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Nenän hermot aktivoituvat

Nenän hermosolujen reseptorit havaitsevat nenään tunkeutuvia mikrohiukkasia tai siitepölyä. Hermosolut tuottavat neuromediini B -välittäjäainetta, joka vie viestin aivorunkoon.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Aivastuskeskus saa viestin

Aivastusrefleksikeskus on aivorungossa. Siellä välittäjäaineet sitoutuvat hermosoluihin. Sen jälkeen lähtee viesti alueelle, joka säätelee uloshengitystä.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Keuhkot sylkäisevät aivastuksen ulos

Viesti saapuu palleaan, mistä seuraa syvä sisäänhengitys. Sen jälkeen rintakehän lihakset supistuvat, mikä saa ilman syöksymään ulos keuhkoista.

Elimistön tarve aivastaa on erityisen suuri silloin, kun kyseessä on virustartunta tai allerginen reaktio. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi ainoa aivastus voi levittää 40 000 viruspisaraa, jotka voivat jäädä ilmaan leijumaan jopa kymmeneksi minuutiksi ja levitä 7–8 metriä ympäristöön.

Yskiminen tai viiden minuutin keskeytymätön puhe synnyttää vain noin 3 000 pisaraa. Aivastus siis levittää viruksia hyvin tehokkaasti.

Aivastus voi katkaista kylkiluun

Aivastus on haitallisin silloin, jos sitä yrittää pidättää, sillä aivastuksen syntyminen aiheuttaa ilmateihin valtavan paineen. Tutkijat ovat mitanneet ja saaneet henkitorven paineeksi aivastuksessa 7 000 pascalia. Liikunnan aiheuttamassa hengästymisessä henkitorven paine on vain 200 pascalia.

Jos aivastusta yrittää pidättää, seurauksena voi olla vakavia sisäisiä vammoja – aina puhjenneista tärykalvoista vaurioituneisiin verisuoniin, katkenneihin kylkiluihin ja aivovaurioihin.