Mistä punastuminen johtuu?

Punastumisella tarkoitetaan ihon hiussuonten äkillistä laajenemista, joka kestää muutamista minuuteista tunteihin. Sitä voi edeltää kuumotuksen tunne, ja siihen voi liittyä hikoilua. Punastuminen on hyvin yksilöllinen tapahtuma. Osa ihmisistä punastuu hyvin harvoin, toiset taas ovat erittäin alttiita punastumaan. Joillakuilla lehahtaa punaiseksi koko naama, toisilla alkaa punottaa vain niska. Osalle ilmaantuu punaisia läikkiä kasvoille, kaulaan tai ylävartaloon. Ihmisen varhaisten edeltäjien keskuudessa punastuminen oli tärkeä signaali.

© Photo by JJ Jordan on Unsplash

Punastumisella tarkoitetaan ihon hiussuonten äkillistä laajenemista, joka kestää muutamista minuuteista tunteihin. Sitä voi edeltää kuumotuksen tunne, ja siihen voi liittyä hikoilua. Punastuminen on hyvin yksilöllinen tapahtuma. Osa ihmisistä punastuu hyvin harvoin, toiset taas ovat erittäin alttiita punastumaan. Joillakuilla lehahtaa punaiseksi koko naama, toisilla alkaa punottaa vain niska.

Osalle ilmaantuu punaisia läikkiä kasvoille, kaulaan tai ylävartaloon. Ihmisen varhaisten edeltäjien keskuudessa punastuminen oli tärkeä signaali. Koska ihminen ei vielä kyennyt välittämään viestejä puhumalla, ilmeet, eleet ja kasvojen värin vaihtuminen kertoivat muille paljon yk-silön mielentilasta Kasvojen punoitus saattoi olla merkki voimakkaista tunteista, kuten vihasta. Punastuminen voi myös liittyä nolostumiseen, epävarmuuteen tai esimerkiksi ihastumiseen.

Nykyisin sitä pidetään enemmänkin kiusallisena ilmiönä, jota halutaan välttää. Perimä vaikuttaa punastumistaipumukseen, eikä ihminen itse pysty estämään sitä. Punastumisreaktio on peräisin autonomisesta eli tahdosta riippumattomasta sympaattisesta hermojärjestelmästä. Joskus, kun punastelu rajoittaa sosiaalista elämää, turvaudutaan kirurgiseen hoitoon, jossa salvataan rintaontelossa kulkeva sympaattisen hermoston osa. Sivuvaikutuksena voi olla hikoilun lisääntyminen keskivartalossa.