Shutterstock

Mistä kodin ominaishaju syntyy?

Kun olen ollut pari päivää poissa kotoa ja palaan asuntooni, se haisee minusta omituiselta. Mikä oudon hajun aiheuttaa?

Asunnon ominaishaju on rakenteiden, sisustuksen ja muiden sisäilman laatuun vaikuttavien tekijöiden yhdistelmä. Esimerkiksi huoneiden lämpötila, ilman kosteus ja pesu- ja wc-tilojen viemäröinti vaikuttavat siihen, miltä kotona haisee.

Huonekalujen ja kasvien lisäksi hajua tuottavat sähkölaitteet ja siivouksessa käytettävät kemikaalit. Keittiön haju voi perustua paljolti siihen, millaista ruokaa siellä valmistetaan. Hajumaailman viimeistelevät itse asukkaat omalla ominaistuoksullaan.

Eläimet ja ruoka haisevat

© Shutterstock

Ruoanlaitto vaikuttaa vahvasti kodin ominaishajuun, sillä sekä elintarvikkeet että mausteet tuoksuvat. Voimakkaan hajuisia ovat esimerkiksi monet yrttikasvit ja sipulit.

© Shutterstock

Kotieläinten vaikutus kodin ominaishajuun on suuri – muulloinkin, kun koira on märkä tai kissanhiekka tuoksahtaa. Monet eläimet viestivät hajuilla.

Koska asunnon ominaishajuun vaikuttavia tekijöitä on paljon, kahta samanhajuista kotia ei ole olemassakaan.

Oman kodin hajuun totutaan

Kun mennään kylään, vieraat hajut huomataan helposti. Kotoinen hajumaailma ei sen sijaan normaalisti ylitä ärsytyskynnystä.

Oman asunnon ominaishajuun reagoidaan kuitenkin pitkän poissaolon jälkeen, koska hajuaisti on ehtinyt ”nollautua”. Siksi kotia haistellaan ikään kuin vieraana.