Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Boris Smokrovic on Unsplash
Ihminen - Elimistö

Miksi vatsassa tuntuu olevan perhosia?

Ihmisen hermojärjestelmä koostuu kahdesta osasta. Toiseen osaan ihminen pystyy vaikuttamaan, kun taas toinen, niin sanottu autonominen hermojärjestelmä, on tahdosta riippumaton. Kun ihminen vastaanottaa aistimillaan esimerkiksi kuulo- tai näköärsykkeitä ympäristöstään, ne välittyvät aivoihin sähkökemiallisina signaaleina, joita aivot työstävät. Jos tavallisten aistihavaintojen lisäksi tuntuu perhosia vatsassa, polvet tärisevät tai sydän tykyttää, se johtuu siitä, että osa signaaleista vä-littyy aivoista autonomiseen hermojärjestelmään. Oireiden syytä ei varmasti tiedetä, mutta niiden tarkoitus on ehkä kohdistaa ihmisen huomio tiettyyn tunteeseen. Jännitys tai odotus voivat tuntua esimerkiksi perhosina vatsassa ja peloissaan olevan sydän lyö tavallista nopeammin. Joskus fyysiset tuntemukset ovat hyvin voimakkaita ja vaikeita tulkita. Silloin puhutaan somatoformisista eli elimellisoireisista autonomisista häiriöistä, jotka voivat olla invalidisoivia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota