Miksi ruoan jälkeen väsyttää?

Miksi ruuan jälkeen väsyttää?

Ruokailun väsyttävä vaikutus johtuu useista syistä. Etenkin tietyntyyppinen ruoka voi tehdä sinusta erityisen uneliaan.

Ruoka ei aina tuo uutta energiaa

Ruokailun väsyttävä vaikutus saattaa johtua siitä, että ihmisen esivanhempien piti ravintoa hankkiessaan pysyä valppaina. Kun he sitten olivat uurastuksen jälkeen saaneet vatsansa täyteen, oli aika säästää energiaa ja nukkua.

Tietyntyyppinen ruoka väsyttää erityisesti

Paljon proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävä ruoka voi väsyttää enemmän kuin esimerkiksi kuitupitoiset ruoka-aineet.

Yleensäkin ihmiset tuntevat väsymystä aterian jälkeen, koska silloin heidän kehonsa tuottaa enemmän serotoniinia. Serotoniinia on pääasiassa ruoansulatusjärjestelmässä ja keskushermostossa, ja se vaikuttaa mielialaan ja unirytmiin.

Monet proteiinipitoiset ruoka-aineet sisältävät aminohappo tryptofaania, joka auttaa kehoa tuottamaan serotoniinia. Hiilihydraatit auttavat kehoa imemään tryptofaania.

Samoin kuin tietynlaiset ruokatyypit voivat väsyttää erityisen paljon, voi myös aterioiden aikatauluttaminen vaikuttaa väsymykseen. Ihmisen sisäinen herätyskello voi säädellä sitä, miten väsyneeksi kukin itsensä tuntee aterian jälkeen. The National Sleep Foundation -järjestön mukaan ihmisen vireystila on alimmalla tasollaan iltapäivän kello 14:n ja aamuyön klo 2:n välillä.

Huono uni voi lisätä aterian vaikutusta

Huono unirytmi voi tehdä sinut väsyneeksi aterian jälkeen. Se johtuu siitä, että kehossasi tuntuu vallitsevan lepotila. Kun kehosi vaikuttaa lepäävän, tuloksena on väsymys, etenkin, jos edellisenä yönä olet nukkunut huonosti.