Shutterstock

Miksi nauraessa lirahtaa helposti housuihin?

Kun minua naurattaa oikein kovasti, minulla on vaikeuksia pidättää virtsaa. Onko alapäässäni vikaa? Voiko asialle tehdä jotain?

Kun nauraa hohottaa, vatsalihakset supistelevat lyhyin välein ja puristelevat sisäelimiä, kuten virtsarakkoa.

Samanaikaisesti kuitenkin muiden kehon lihasten hallinta huononee selvästi. Kontrollin puute koskee muun muassa virtsaputken sulkijalihasta, jonka toimintaa voidaan säädellä tahdonalaisesti. Se ei aukea yleensä itsestään.

Seurauksena voi olla äkillinen pissahätä tai yllättävä virtsan karkaaminen niin sanotun ponnistusinkontinenssin ilmentymänä.

Housujen kastuminen on naisten vaiva

Ponnistusinkontinenssia esiintyy nauramisen lisäksi esimerkiksi aivastamisen, yskimisen ja jumppaamisen yhteydessä. Yhteistä tilanteille on keskivartaloon kohdistuva paine.

Yhdysvaltalaisen pidätyskyky-yhdistyksen NAFC:n mukaan seitsemän prosenttia ihmisistä kärsii ponnistusinkontinenssista. Naisilla on selvä yliedustus muun muassa siksi, että synnytys suurentaa riskiä.

Lantionpohja pidättää virtsaa

MISSÄ?

Heikot lantionpohjan lihakset altistavat ponnistusinkontinenssille. Siksi niiden vahvistaminen ehkäisee virtsankarkailua.

MITÄ?

Lantionpohjan lihakset vastaavat paksuudeltaan huulia. Niitä voi harjoittaa huomaamattomasti pitkin päivää.

MITEN?

Treenissä lantionpohjan lihaksia jännitetään kevyesti tai voimakkaasti ja pidetään supistus jonkin aikaa.

Tutkimusten mukaan lantionpohja reagoi huulten ja kaulan lihasten toimintaan.

Seurauksena on, että kun nauretaan suu auki pää taivutettuna taaksepäin, mahdollisuudet pidättää virtsaa huononevat selvästi.

Samankaltainen liike ja asento esimerkiksi yskittäessä aiheuttaa yhtä lailla virtsan karkaamista. Lisäksi on todettu, että tupakointi altistaa ponnistusinkontinenssille.