Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Napa, joka pullottaa.

Miksi napa pullottaa?

Toisilla napa on kuopalla, toisilla taas se ulkonee vatsasta kuin nappi. Navan muoto riippuu muun muassa siitä, minkälainen navan kudos kullakin ihmisellä on.

Shutterstock

Napa muodostuu siihen kohtaan vatsaa, jossa istukan verenkierrosta huolehtivat sikiön verisuonet kulkevat vatsaontelosta vatsanpeitteiden läpi.

Navasta verisuonet jatkuvat napanuorassa istukkaan, joka on kiinnittynyt äidin kohdun sisäseinämään.

Syntymän jälkeen, kun napasuonet ovat lakanneet sykkimästä, napanuora sidotaan parin sentin päästä vatsasta ja napanuora katkaistaan läheltä solmimiskohtaa.

Muoto riippuu kudoksesta ja napanuoran katkaisusta

Napanuoran tynkä surkastuu pian ja irtoaa yleensä viikossa. Irtoamiskohdan arpi liittää ihon navan alaiseen jännesaumaan, ja napasuonten aukko, naparengas, umpeutuu.

Jokainen ihminen saa omanlaisensa navan, eikä esimerkiksi identtisillä kaksosilla ole aina edes samantapaista napaa.

Noin yhdeksällä kymmenestä on kuoppanapa. Harvinaisempi nappinapa voi johtua napanuorasta jääneestä arpikudoksesta. Joskus selityksenä on napatyrä.

Napa muuttaa helposti muotoaan, kun vartalossa tapahtuu ikääntymiseen, lihomiseen tai laihtumiseen liittyviä muutoksia. Esimerkiksi keskivartalolihavuus voi työntää kuoppanavan ulos.

Sairas napa työntyy ulos

Napatyrä syntyy kaikilla napanuoran jäljiltä navassa olevaan heikkoon kohtaan. Kun se venyy, kehittyy pussi, johon työntyy vatsaontelon sisältöä.

Alle nelivuotiaan napatyrä hoituu usein itsestään.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota