Shutterstock
Napa, joka pullottaa.

Miksi napa pullottaa?

Toisilla napa on kuopalla, toisilla taas se pullottaa. Elämäntavat ja geenit vaikuttavat asiaan, ja navan muoto voi myös muuttua elämän aikana.

Napa muodostuu siihen kohtaan vatsaa, jossa istukan verenkierrosta huolehtivat sikiön verisuonet kulkevat vatsaontelosta vatsanpeitteiden läpi.

Navasta verisuonet jatkuvat napanuorassa istukkaan, joka on kiinnittynyt äidin kohdun sisäseinämään.

Syntymän jälkeen, kun napasuonet ovat lakanneet sykkimästä, napanuora sidotaan parin sentin päästä vatsasta ja napanuora katkaistaan läheltä solmimiskohtaa.

Muoto riippuu kudoksesta ja napanuoran katkaisusta

Napanuoran tynkä surkastuu pian ja irtoaa yleensä viikossa. Irtoamiskohdan arpi liittää ihon navan alaiseen jännesaumaan, ja napasuonten aukko, naparengas, umpeutuu.

Jokainen ihminen saa omanlaisensa navan, eikä esimerkiksi identtisillä kaksosilla ole aina edes samantapaista napaa.

Noin yhdeksällä kymmenestä on kuoppanapa. Harvinaisempi nappinapa voi johtua napanuorasta jääneestä arpikudoksesta. Joskus selityksenä on napatyrä.

Napa muuttaa helposti muotoaan, kun vartalossa tapahtuu ikääntymiseen, lihomiseen tai laihtumiseen liittyviä muutoksia. Esimerkiksi keskivartalolihavuus voi työntää kuoppanavan ulos.

Sairas napa työntyy ulos

Napatyrä syntyy kaikilla napanuoran jäljiltä navassa olevaan heikkoon kohtaan. Kun se venyy, kehittyy pussi, johon työntyy vatsaontelon sisältöä.

Alle nelivuotiaan napatyrä hoituu usein itsestään.