Shutterstock

Miksi miehelle kasvaa maha iän myötä?

Kun miehet täyttävät 30 vuotta, monien vyötärönseutu alkaa saada entistä pyöreämmän muodon. Mistä muutos johtuu?

Vaikka mies olisi muuten hoikka, monilla yli 40-vuotiailla on selkeä vatsakumpu. Syynä on yksinkertaisesti se, että he syövät enemmän kaloreita kuin kuluttavat.

Naisilla rasva kerääntyy pääasiassa ihon alle tasaisesti kaikkialle vartaloon, mutta miehillä rasva on usein vatsaontelossa niin sanottuna viskeraalisena rasvana.

Syy sukupuolten väliseen eroon löytyy sukupuolihormoneista estrogeenista ja testosteronista, jotka vaikuttavat siihen, miten elimistö käyttää rasvaa ja mihin kohtaan vartaloa se varastoituu. Estrogeeni edesauttaa sitä, että rasvaa kasaantuu ihon alle, kun taas testosteroni estää viskeraalisen rasvan kertymistä vatsan seudulle.

Kun miesten testosteronitaso alkaa laskea noin 30-vuotiaana keskimäärin kolme prosenttia vuodessa, miehille alkaa helposti kertyä kiloja vatsan alueelle.

Testosteroni vähentää LPL-entsyymin aktiivisuutta. LPL-entsyymi vapauttaa ravinnosta rasvahappoja niin, että ne voivat varastoitua soluihin. Kun testosteronitaso laskee, LPL-entsyymin aktiivisuus kasvaa ja vyötärölle alkaa kertyä rasvaa.

Iso vatsa on terveysriski, sillä viskeraalinen rasva vapauttaa tulehduksia aiheuttavia aineita. Vatsan seudulle kertyvä rasva on yhdistetty korkeaan verenpaineeseen, sydän- ja verenkiertosairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja yleisesti normaalia korkeampaan kuolleisuuteen.