Shutterstock

Miksi lihakset kipeytyvät kahden päivän kuluttua treenistä?

Treenasin kuntosalilla kaksi päivää sitten ja vasta nyt lihakset ovat kipeytyneet. Miksi kroppa ei tunnu aralta heti treenin jälkeen?

Fyysisen rasituksen jälkeen lihaksilla on taipumus oireilla. Arkuutta aletaan tuntea yleensä puolen vuorokauden kuluttua treenistä, mutta voimakkaimmillaan lihaskipu ja -jäykkyys ovat 24–72 tuntia myöhemmin.

Kuva siitä, miksi lihakset kipeytyvät hitaasti, on ollut epäselvä. Pitkään oletettiin, että avaintekijä on lihaksissa liikunnan aikana syntyvä maitohappo, mutta käsitys on hataralla pohjalla.

Nykyään uskotaan, että vähittäinen kipeytyminen johtuu lihasten tulehdusta muistuttavasta tilasta, joka kehittyy lihassäikeiden vahingoittumisen seurauksena.

Venytys tuntuu enemmän lihaksissa

Lihassäikeet ovat erityisen alttiita mikroskooppisille vaurioille eksentriseksi kutsutun lihastyön aikana. Siinä on kyse lihas-jänneyhdistelmän pidentymisestä eli venymisestä. Tutkimusten mukaan lihasarkuutta voi aiheuttaa lihaksia ympäröivien sidekudosten vahingoittuminen.

Paraneminen sattuu

Treenin jälkeen immuunisolut ryntäävät korjaamaan lihasvaurioita ja aktivoivat toiminnallaan hermosoluja.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Treeni vahingoittaa lihasta

Voimaharjoittelun aikana lihassäikeisiin ja sidekudoksiin syntyy mikroskooppisia vaurioita. Etenkin venyttävä eksentrinen lihastyö altistaa säikeet vahingoittumiselle.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Solut korjaavat vaurioita

Immuunisolut, kuten neutrofiilit ja makrofagit, hakeutuvat lihakseen, joka kaipaa korjausta. Kunnostusprosessin alkaessa syntyy tulehdusta aiheuttavia aineita.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Tulehdus tuntuu kipuna

Immuunijärjestelmän toiminta ärsyttää lihasta ympäröiviä hermosoluja. Ne lähettävät kipuviestejä aivoihin, ja lihaksen tila tiedostetaan arkuutena.

Kun kokeilee uutta liikuntamuotoa tai lisää treenin tehoa, kroppa yleensä kipeytyy vähän ajan päästä. Sitä mukaa kuin lihakset tottuvat liikkeisiin ja kuormitukseen, oireilu vähenee.

Lihaskipua on vaikea välttää, kun kehoa käytetään uudella tavalla tai rasittavammin. Kipeytymistä voi kuitenkin yrittää ehkäistä pitämällä huolta muun muassa nestetasapainosta, ruumiinlämmöstä, palautumisesta ja levosta.