Shutterstock

Miksi kuukautiset ovat kivuliaat?

Kuukautiset ovat luonnollinen osa naisen biologiaa, mutta miksi ne tuntuvat epämiellyttäviltä ja kivuliailta? Miten kipua voi lievittää?

Suurin osa naisista on kokenut kuukautiskipuja, ja jopa 14 prosentilla kivut ovat niin voimakkaita, että ne johtavat sairauspoissaoloihin.

McGillin kipuasteikon mukaan kuukautiskivut voivat olla tuskallisemmat kuin hammassärky, krooninen selkäkipu, luunmurtuma tai venähdys. Kipu ilmenee pääasiassa voimakkaina vatsakramppeina, mutta se voi myös säteillä lantioon ja reisiin.

Syy kuukautiskipuihin löytyy kohdun limakalvoista. Limakalvo valmistautuu joka kuukausi raskauteen, ja jos raskaus ei ala, limakalvo vuotaa pois. Samalla erittyy prostaglandiini-hormonia.

Prostaglandiini supistaa verisuonia ja aiheuttaa kivuliaita lihaskramppeja kohdussa, jotta munasolu ja limakalvot poistuvat vuotona. Kun kohdun verenkierto supistuu ja solujen hapensaanti pienenee, kivut todennäköisesti pahenevat.

Hedelmät ja vihannekset voivat lievittää kipuja

Kuukautiskipuja voi lievittää kipulääkkeillä, e-pillereillä ja tulehduskipulääkkeillä. Lääkkeet voivat kuitenkin joskus aiheuttaa pahoinvointia.

Harmittomampi tapa lievittää kuukautiskipuja on tulehdusta hillitsevä ruokavalio, jossa on paljon hedelmiä ja vihanneksia. Kliinisissä kokeissa kasvispitoista ja vähärasvaista ruokaa syövät koehenkilöt kokivat vähemmän kuukautiskipuja kuin muut koehenkilöt. Heidän kuukautiskipunsa olivat myös lyhytaikaisia.