Britannian kuninkaalliset haudataan perinteen mukaisesti tammiarkussa, jossa on lyijyvuoraus. Myös kuningatar Elisabetin viimeinen leposija on lyijyä.
Lyijyvuoraus painaa, mikä varmasti tuottaa käytännöllisiä ongelmia, kun arkkua kuljetaan surusaatossa läpi Britannian. Lyijyarkku on kuitenkin olennainen osa monisatavuotisia kuninkaallisia hautausperinteitä.
Lyijyvuorauksen ansiosta arkku on ilmatiivis. Kun arkkuun ei pääse ilmaa eikä kosteutta, ruumiin maatuminen hidastuu, koska pieneliöiden kasvu hidastuu ja ne eivät siksi hajota ruumiin kudoksia yhtä nopeasti kuin normaalisti.
Samasta syystä ilmatiiviisti pakatut elintarvikkeet säilyvät pidempään kuin muut.
Lyijyvuoraus estää hajut
Lyijyvuorauksen ansiosta ruumis säilyy jopa vuoden pidempään kuin tavallisissa arkuissa. Lyijyarkkuja käyttävät varsinkin kuninkaalliset ja muut hallitsijat, joiden arkkua ei haudata maahan vaan esimerkiksi hautakammioon, kuten kuningatar Elisabet ja prinssi Philip.
Jos arkku ei ole ilmatiivis, ruumiin hajoamisesta syntyvä haju leviää arkusta ympäristöön. Siksi vainajat, joita ei haudata maahan, saavat usein lyijyvuorauksella ilmatiiviiksi tehdyn arkun.
Lyijyarkut eivät ole pelkästään kuninkaallisille. Muun muassa Britannian entinen pääministeri Winston Churchill sai lyijyarkun.