Miksi jotkut ovat hyttysmagneetteja?

Verenhimoiset hyttyset etsivät herkullisimmat uhrinsa satojen sensorisolujensa avulla. Ne havainnoivat uloshengitysilmaasi ja veriryhmääsi jopa 50 metrin etäisyydeltä.

Shutterstock

Hyttysparvi voi tehdä kesäisestä illanvietosta terassilla tuskaa.

Jos sinusta tuntuu, että hyttyset käyvät huomattavasti hanakammin sinun kuin vieruskumppanisi kimppuun, saatat olla oikeassa.

Hyttyset eivät nimittäin suinkaan valitse uhriaan sattumanvaraisesti.

Jotkut ihmiset ovat hyttysille erityisen mieluisia

Tutkimusten mukaan noin viidesosalla ihmisistä on jokin ominaisuus, joka tekee heistä hyttysille keskivertoväestöä mieluisamman saaliin.

Hyttyset ovat myös päteviä paikantamaan herkullisimmat saaliinsa. Niillä on satoja erilaisia sensorisoluja. Solut aistivat erilaisia aineita, joiden perusteella hyttyset valitsevat uhrinsa.

Ne pystyvät havaitsemaan esimerkiksi hajuaineita, kuten ihmisen hengitysilman sisältämää asetonia ja hiilidioksidia, jopa viidenkymmenen metrin etäisyydeltä.

8 hyttysiä kiinnostavaa tekijää

Ratkaiseva tekijä, joka saa verenimijät lentämään juuri sinun suuntaasi, voi olla ruumiinlämpö, ominaistuoksu, uloshengitysilma tai veriryhmä.

 • Värit

  Hyttynen näkee parhaiten myöhään iltapäivällä, jolloin valo ei ole kovin kirkasta. Silloin se huomaa parhaiten tummat värit, kuten mustan, tummansinisen ja punaisen.

 • Hiilidioksidi

  Uloshengitysilman hiilidioksidi houkuttelee hyttysiä. Ihmisillä, joilla on nopea aineenvaihdunta, hiilidioksidia vapautuu enemmän kuin muilla.

 • Ruumiinlämpö

  Ruumiinlämpö on tärkeä kriteeri. Mitä enemmän keho säteilee lämpöä, sitä houkuttelevampi se on hyttysille.

 • Koko

  Isokokoiset ihmiset ovat muita alttiimpia hyttysille, sillä heissä on muita enemmän soluja ja siksi he tuottavat enemmän hiilidioksidia ja lämpöä.

 • Uloshengitysilma

  Hyttysiä houkuttelee asetoni, jota on uloshengitysilmassa etenkin diabeetikoilla, paastoavilla ja niillä, jotka syövät vähähiilihydraattista ruokaa.

 • Raskaus

  Raskaana olevat saavat kaksi kertaa niin paljon hyttysenpistoja kuin muut naiset. Se voi johtua kehon koosta, mutta raskausaikana keho myös erittää normaalia enemmän lämpöä ja tuoksuaineita.

 • Veriryhmä

  Veriryhmälläkin on väliä. Tutkimusten mukaan henkilöt, joiden veriryhmä on O, saavat lähes kaksi kertaa niin paljon hyttysenpistoja kuin ne, joiden veriryhmä on A.

 • Maitohappo

  Hyttysiä vetää puoleensa myös maitohappo, jota muodostuu lihaksissa fyysisen rasituksen aikana.

Lue myös:

Elimistö

Tästä syystä kynnet halkeilevat?

2 minuuttia
Miksi tumma iho ei pala auringossa?
Elimistö

Tästä syystä tumma iho ei pala auringossa

1 minuuttia
Elimistö

7 terveysmyyttiä, jotka ovat täyttä pötyä

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!