Miksi ihminen itkee?

Onko itkemisestä jotakin hyötyä elimistölle? Ja onko olemassa erilaisia kyyneliä?

Onko itkemisestä jotakin hyötyä elimistölle? Ja onko olemassa erilaisia kyyneliä?

SHUTTERSTOCK

Ihminen reagoi itkemällä erilaisiin voimakkaisiin tunteisiin.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole saaneet selvyyttä, mitä konkreettista hyötyä kyynelnesteen vuodattamisesta ihmiselle on.

Kyynelnesteen päätehtävä on kostuttaa silmiä ja huuhtoa pois epäpuhtaudet. Kun ihminen itkee, kyynelten koostumus muuttuu.

Itkukyyneleet sisältävät muun muassa stressihormoneja. Yhdysvaltalainen biokemian tutkija William Frey Minnesotan yliopistosta onkin esittänyt, että itkeminen voi olla keino puhdistaa elimistö voimakkaan tunnepurkauksen synnyttämästä hormonitulvasta.

Toisaalta on myös esitetty, että itkulla olisi sosiaalinen tehtävä: se kertoo muille ihmisille, että olemme surullisia ja tarvitsemme lohdutusta ja huolenpitoa.

Kyyneleet valuvat nenään

Kyynelrauhanen sijaitsee silmäkulmassa silmäluomen alla.

Se tuottaa noin litran kyynelnestettä päivässä. Jos kyyneliä tulee runsaasti, osa poistuu silmästä kyynelkanavia pitkin nenäkäytävään.

Haistamme kyyneleet

Israelilaisen Weizmannin tiedeinstituutin tutkimuksen mukaan kyyneleet vaikuttavat myös hajuaistin kautta.

Tutkijat keräsivät naisilta surun synnyttämiä kyyneleitä ja antoivat niitä sokkotestissä miesten haisteltavaksi. Kyyneleitä haistelleet miehet erittivät muita vähemmän mieshormoni testosteronia, ja heidän seksihalunsa vähenivät.

Yhden tulkinnan mukaan seksihalujen heikkeneminen on mekanismi, joka saa miehen käyttäytymään huomaavaisemmin itkevää naista kohtaan.