Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

haukottelu top

Tiede selittää: Tästä syystä haukottelemme

Kun leukoja alkaa repiä, tuntuu, ettei haukotusta voi millään estää. Mistä syystä ihminen sitten yhtäkkiä vetää henkeä syvään suu ammollaan? Tiede yrittää selvittää vastauksen.

Photo by Kevin Grieve on Unsplash

Me kaikki teemme niin – poikkeuksetta. Miksi?

Tieteellinen selitys haukottelun esiintymiselle ja väistämättömyydelle on epämääräinen. Tutkijatkaan eivät oikein täysin ymmärrä, miksi ihmiset haukottelevat.

Yksi vuosien varrella käytetyistä selityksistä on se, että ihminen haukottelee, koska keuhkojen happipitoisuus laskee liian alhaiseksi. Haukottelu on aivojen tapa saada keuhkot täyttymään uudella, raikkaalla ilmalla.

Toisaalta myös sikiöt haukottelevat. Tämä kummastuttaa tutkijoita, sillä kohdussa ei ole happea hengitettäväksi, eikä keuhkoilla siten vielä virkaa.

Ultraäänivideo: Wolfgang Moroder

Haukottelu jäähdyttää aivoja

Toinen, uudempi, selitys haukottelulle on se, että se on tärkeää aivojen pitämiselle viileinä. Haukottelu kiihdyttää sykettä ja lisää verenkiertoa kasvojen lihaksissa, mikä voi auttaa pitämään biologisen prosessorimme sopivan viileänä.

Kolmas selitys leukojen repimiselle on se, että haukottelu on ikivanha tapa. Vaikket olisikaan yhtä väsynyt kuin työkaverisi, alat haukotella hänen haukottelun nähtyäsi, koska alitajuisesti osallistut muinaiseen rituaaliin, joka on kehittynyt ihmisryhmille vireyden ylläpitämiseen vaarojen varalta.

Haukottelu tarttuu

Pystytkö olemaan haukottelematta, kun katsot tämän videon?

Emme haukottele vain aivojen auttamisen vuoksi. Haukottelu on universaali refleksi, joka tarttuu, koska olemme empaattisia eli pystymme eläytymään toisten tilanteeseen.

Haukottelu ei kuitenkaan pysty tartuttamaan aivan kaikkia. Toisessa tutkimuksessa selvisi, että alle viisivuotiaat lapset eivät alkaneet haukotella katsottuaan videolta haukottelevia ihmisiä. Ja alle kuusivuotiaat lapset pystyivät vastustamaan haukotusta, kun heille luettiin ääneen tarinaa haukottelusta.

Lue myös:

Elimistö

Kannattaako vesipulloa käyttää uudestaan?

1 minuuttia
Elimistö

Onko keuhkojen koolla väliä?

2 minuuttia
Elimistö

TIETEEN ARKISTOISTA: Siamilaiset kaksoset menivät naimisiin ja saivat lapsia

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota