Miksi desinfiointiaine kirvelee haavassa?

Olipa kyse sitten asfaltti-ihottumasta polvessa tai haavasta sormessa, desinfiointiaine kirvelee aina yhtä paljon. Mistä kirvely johtuu?

© Shutterstock

Desinfiointiaine tappaa mikro-organismeja, joten sitä käytetään haavojen puhdistamiseen, jotta haavat eivät tulehdu. Desinfiointiaineella puhdistaminen on kuitenkin kivuliasta, sillä aine kirvelee haavassa ikävästi.

Kipu johtuu siitä, että desinfiointiaineessa on yleensä 75–85 prosenttia etanolia. Korkea etanolipitoisuus aktivoi hermosoluja, jotka lähettävät kipuviestin aivoihin.

Hermosolujen reseptori, vanilloid receptor-1, aktivoituu yleensä vain korkeassa lämpötilassa, esimerkiksi silloin, kun ihminen laittaa kätensä vahingossa kuumalle keittolevylle.

Puhdas alkoholi polttaa kurkussa

Kun reseptori joutuu kosketuksiin etanolin kanssa, aktivoitumislämpötila laskee 34 asteeseen eli alemmas kuin kehon normaalilämpö. Tämä on syynä kirvelyyn ja polttavaan tunteeseen, joka syntyy silloin, kun haavaa puhdistetaan desinfiointiaineella.

Reseptori aktivoituu myös silloin, kun ihminen juo väkeviä alkoholijuomia, esimerkiksi viskiä tai Fernet-Brancaa. Tällöin alkoholi polttaa kurkussa. Samanlaista tunnetta ei synny silloin, kun juodaan olutta tai viiniä, sillä niiden alkoholiprosentti on sen verran matala, että ne eivät aktivoi reseptoria.