Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chili
Ihminen - Elimistö

Miksi chilin väkevään makuun tottuu?

Jos syö chiliä jatkuvasti, sen aiheuttamat kipuviestit vaimenevat.

Chilin polttava aine on kapsaisiini. Se nostaa hien pintaan ja kirvelee suuta. Aine vaikuttaa niihin suun, nenän, ihon ja vatsan hermopäätteisiin, jotka lähettävät aivoihin viestejä kudosvaurion uhkasta. Kipuviestien taustalla on substanssi P:ksi kutsuttu välittäjäaine.

Jos chiliä syö jatkuvasti, substanssi P:n vaikutus heikkenee. Kun aivoihin välittyy enää vaimeita viestejä, kivunsietokyky paranee ja ihminen pystyy syömään entistä tulisemmin maustettua ruokaa. Tilanne normalisoituu kuitenkin, jos chilin käytössä pidetään tauko.

Se, miten mausteista ruokaa ihminen pystyy syömään, riippuu muun muassa makunystyjen määrästä. Siinä on runsaasti yksilöllistä vaihtelua.

Lue myös:

Elimistö

Ruumiinlämpösi ei ole enää 37 astetta

3 minuuttia
Verenkierto

Saatko helposti mustelmia? Lue tästä selitys

4 minuuttia
veriryhmät TOP
Verenkierto

Veriryhmä määrää terveytesi

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota