Shutterstock
Käsi raapii kutisevaa ihoa

Miksi allergia kutittaa?

Olen tulossa hulluksi, kun sekä silmiä että ihoa kutittaa armottomasti. Miksi allergisesta reaktiosta tulee kutina?

Allergikot kärsivät tukkoisesta nenästä, valuvista silmistä ja alituisesta aivastelusta. Niitä vielä ärsyttävämpi oire on infernaalinen kutina.

Ihoa ja silmiä voi kutittaa hirvittävästi, kun immuunijärjestelmä laukaisee allergisen reaktion esimerkiksi siitepölyn, eläinten karvojen, ruoka-aineiden tai muiden allergeenien vuoksi.

Kutina syntyy, koska immuunijärjestelmän syöttösolut vapauttavat histamiinia. Aine stimuloi ihon hermosoluja, jotka lähettävät viestin aivoihin. Aivot työstävät viestiä ja aktivoivat kutinarefleksin.

Allergisen kutinan lisäksi histamiini saa myös ihottuman, kuivan ihon tai hyönteisen piston kutiamaan.

Ketjureaktio laukaisee kutinan

Allerginen reaktio laukaisee histamiinin erityksen. Histamiini laukaisee monia hermoimpulsseja ja synnyttää pakonomaisen tarpeen raapia ihoa.

iho ja kutinahermo, hyttynen
© Claus Lunau

1. Histamiinia vapautuu

Immuunijärjestelmän syöttösolun vasta-aineet tunnistavat allergeenit, kuten siitepölyn, kissan karvat tai hyönteisen piston. Syöttösolut erittävät histamiinia, joka aktivoi ihon hermosolut.

Aivot talamus merkitty
© Claus Lunau

2. Hermot varoittavat aivoja

Hermoratoja pitkin lähtee viesti aivoihin. Viestiä käsitellään talamuksessa sekä sensorisella että motorisella aivokuorella.

iho ja kutinahermo ja sormet
© Claus Lunau

3. Aivot aktivoivat kutinan

Motoriset alueet saavat meidät raapimaan kutiavaa kohtaa. Sen jälkeen aivojen PAG-alue lähettää viestin, joka vaimentaa kutinaa.

Koska histamiini laukaisee kutinan, allergiaoireita hoidetaan usein antihistamiineilla.

Kutinan merkitystä voi olla vaikea ymmärtää. On järkeenkäypää, että immuunijärjestelmä puolustautuu tukkoisella nenällä ja aivastuksilla, jotta allergeenit eivät tunkeutuisi elimistöön, mutta kutina oudoksuttaa.

Kutinarefleksi on olemassa monilla eläimillä, ja sen tarkoitus on saada eläin raapimaan itseään, jotta loiset poistuvat iholta.