Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

aurinko

Miksi aivastuttaa, kun siirtyy varjosta valoon?

Miksi aivastuttaa, kun siirtyy varjosta valoon? Viisastu asiasta tästä.

Shutterstock

Arviolta joka neljäs ihminen reagoi nenällään valoärsytykseen astuessaan varjosta tai hämärästä suoraan auringonpaisteeseen. Aivastus on tahdosta riippumaton reaktio eli refleksi.

Kun ärsykkeenä toimii päivänvalo, kysymyksessä on foottinen eli valoisuuteen liittyvä refleksi. Foottisen reaktion voimakkuudessa on suuria yksilöllisiä eroja. Toiset aivastavat monta kertaa perätysten, toiset taas tuntevat vain, että nenää kutittaa.

Taipumuksen reagoida valoärsytykseen aivastamalla arvellaan olevan perinnöllinen, mutta sitä, mitkä geenit ovat avainasemassa, ei tiedetä, sillä asiaa on tutkittu vasta vähän. Vielä ei myöskään osata selittää sitä, miten valo voi ärsyttää nenän limakalvoja samalla tavalla kuin ilman epäpuhtaudet, joita elimistö torjuu äkillisellä voimakkaalla uloshengityksellä.

On esitetty, että valo aiheuttaisi tilapäisen hermotoiminnan häiriön silmien, nenän ja nenänielun alueella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota