Mikä on harvinaisin veriryhmä?

Tavallisia veriryhmiä ovat A, B ja O. Mikä veriryhmä on maailman harvinaisin?

© Shutterstock

Myös kultaiseksi vereksi kutsuttu reesus O on maailman harvinaisin veriryhmä.

Verityypit jaetaan neljään pääryhmään, jotka ovat A, B, AB ja O. Jaottelu perustuu ensisijaisesti punasolujen ominaisuuksiin ja veriplasman vasta-aineisiin.

A-veriryhmässä punasolujen pinnalla on antigeeni A:ta ja B-veriryhmässä antigeeni B:tä. AB-veriryhmässä esiintyy kumpaakin antigeeniä, ja O-veriryhmässä punasoluista puuttuu kumpikin antigeeni.

Veriryhmät jakautuvat lisäksi reesuspositiivisiin ja -negatiivisiin. Reesustekijässä on kyse punasolujen RhD-antigeenistä, jota reesusnegatiivisilla ei ole. On tunnistettu yli 50 ihmisen reesusantigeeniä, mutta se, onko veriryhmä reesuspositiivinen, riippuu RhD-antigeenistä.

Reesusnegatiivisella voi hyvinkin olla muita reesusantigeenejä kuin RhD.

Vain 43:n veri on kultaista

On olemassa vain vähän ihmisiä, joilla ei ole lainkaan reesusantigeenejä. Heidän veriryhmänsä on reesus O. Tiettävästi siihen kuuluu vain 14 suvun 43 jäsentä.

Reesusantigeenien puuttumisen ansiosta verta voidaan antaa kenelle vain verityypistä riippumatta, mutta se sopii parhaiten niille, joiden veriryhmä on myös reesus O. Koska heidän immuunijärjestelmänsä ei hyväksy reesusantigeenejä, heille voidaan siirtää vain kultaista verta.