Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rollercoaster
Ihminen - Elimistö

Mikä mahanpohjasta oikein ottaa?

Miksi vuoristorata ja työhaastattelu aiheuttavat tuntemuksia vatsassa?

Tilanteissa, joissa suomalainen sanoo, että ottaa mahanpohjasta, suolisto altistuu erilaisille kiihtyvyysvoimille. Tuntemus voi syntyä vaikkapa ajettaessa autolla mäkistä tietä tai kiidettäessä jossain huvipuiston laitteessa.

Ohut- ja paksusuoli muodostavat yhdessä 7–8 metriä pitkän kokonaisuuden. Suolet ovat kiertyneet sykkyräksi mahaonteloon, ja ne ovat vain osittain kiinni ympäristössään. Siksi ne pääsevät hieman liikkumaan.

Kun asento tai liikesuunta muuttuu äkisti, suolet seuraavat keskivartalon liikettä pienellä viipeellä. Noustessaan, laskeutuessaan tai kääntyessään suolet puristuvat mahaontelon seinämiä vasten. Painuminen aistitaan mahan kutkutuksena. Samantapaisen tunteen voi saada aikaan myös hermojännitys, jolloin sanotaan olevan perhosia vatsassa.

Tahdosta riippumattomalla hermostolla on tärkeä osa vatsatuntemusten synnyssä. Ruoansulatuskanavan toimintaa säätelevä sympaattinen hermosto aktivoituu stressitilanteissa ja fyysisen rasituksen aikana.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota